Božićni koncert multiinstrumentalista na Peščenici

Autor:: M. M. 12/3/2009 17:09

Koncert ‘Božićna fantazija’ održat će se u petak, 4. prosinca, u Kulturnom centru Peščenica, s početkom u 19 sati.

Na bas-klarinetu Ratko Vojtek će izvesti ‘Prvu suitu za duboko glazbalo’ Johanna Sebastian Bacha te skladbu ‘Snake Charmer’  Srđana Dedića, koja je 1988. godine osvojila Prvu nagradu UNESCO-vog natječaja ‘International Rostrum of Composers’ u Parizu.                     

Za flauto dolce Vojtek je pripremio suitu Pierre-Maxa Duboisa s naslovom ‘Suite dans le style ancien’. Na klarinetu će izvesti ‘Fantazije’ – izbor iz ‘Dodici fantasie senza basso’ Georga Philipa Telemanna te ‘Tango’ – etidu br.3 Astora Piazzolle. Posjetitelji će čuti i skladbu samog izvođača Ratka Vojteka za darabuku, koja nosi naziv ‘World Music Fantasy’.

Ulaz na koncert je slobodan.

Multiinstrumentalist Ratko Vojtek debitirao je kao osamnaestogodišnjak sa Zagrebačkom filharmonijom u Drugom koncertu za klarinet i orkestar u Es-duru Carl Marie von Webera. Danas je stalni solist na bas-klarinetu u istom orkestru.

Klarinet je diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Josipa Tonžetića. Kasnije je diplomirao i bas-klarinet (kao stipendist Zaklade Ive Pogorelića) na Konzervatoriju Sweelinck u Amsterdamu kod slavnog virtuoza na tom glazbalu, Harryja Sparnaaya. Kao najznačajniji uspjesi u njegovoj klarinetističkoj karijeri mogu se izdvojiti recital u kultnoj nizozemskoj dvorani De Iijsbreker, 40 recitala po Španjolskoj (s pianistom Ljubomirom Gašparovićem) te snimka djela Snake Charmer Srđana Dedića, koja je posredovanjem UNESCO-a obišla 22 svjetske radio postaje.

Na natječaju Stvarajmo zajedno 2002. godine osvojio je donaciju Zagrebačke banke za nosač zvuka Air. U rujnu 2006. vrlo se uspješno pojavljuje kao solist uz ansambl Cantus u Stockholmu i još nekoliko švedskih gradova. Tom glazbeniku velike muzikalnosti i bogatih izvođačkih mogućnosti svoja su djela posvetili mnogi domaći i inozemni skladatelji.