ORANGE BIKE RIDE: Biciklirajte središtem Zagreba

Partnerstvo u postizanju veće zastupljenosti bicikala u prometu prepoznato je i s Gradom Zagrebom, koji je nositelj projekta Žbicanj i koji će trajati tijekom svibnja

Foto: Josip Regovic

Kraljevina Nizozemska, svjetski lider u bicikliranju, i ove godine u suradnji s Gradom Zagrebom organizira vožnju bicikla središtem grada. Svi mogu sudjelovati u jedinstvenoj vožnji kroz samo srce Zagreba, 12. svibnja, točno u podne, ispred Kulturno-informativnog centra u Preradovićevoj 5. Inače, mjesec svibanj zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić nedavno proglasio mjesecom vožnje bicikla u Zagrebu, što hrvatsku metropolu čini jedinstvenom svijetu.

Nizozemska je s čak 40%-nim udjelom prva u svijetu po broju bicikala u prometu. Izvrsno razvijena biciklistička infrastruktura potiče bicikliranje, što pridonosi zdravlju i aktivnom životnom stilu Nizozemaca. Partnerstvo u postizanju veće zastupljenosti bicikala u prometu prepoznato je i s Gradom Zagrebom, koji je nositelj projekta Žbicanj i koji će trajati tijekom svibnja. Posvećen je vožnji bicikla gradom i ima jednak cilj kao i Orange Bike Ride – poticanje građana na aktivnost.

Foto: Ivana Kaurloto

– Ciljana su skupina svi građani. Pokrili smo sve discipline bicikliranja – od sporta do rekreacije, no najvažnije je da što više naših sugrađana počne koristiti bicikl u svakodnevnom životu – za odlazak na kavu, posao, k prijatelju, za sve ono za što bi inače koristili automobil ili javni prijevoz. Na prvi dan proljeća, 21. ožujka, gradonačelnik Milan Bandić proglasio je svibanj mjesecom vožnje bicikla u Zagrebu i koliko znam, to je jedini svjetski grad koji ima takav mjesec. Postoji svjetski dan, tjedan vožnje bicikala, ali nijedan drugi grad nije cijeli mjesec posvetio vožnji bicikla -istaknula je Darinka Jug iz Grada Zagreba.

Foto: Josip Regovic

Bicikl je u Zagreb stigao davne 1867. godine, a njegovu popularnost uvelike su određivale društvene, političke i infrastrukturne prilike u našem gradu. Broj biciklista u posljednjih desetak godina neprestano raste, a Gradska uprava čini sve kako bi infrastrukturno podržala taj zdravi trend. Bicikl je važan za oblikovanje javne ekološke svijesti i promicanje zdravih životnih navika pa ga Gradska uprava sustavno promovira. Stoga već četvrtu godinu zaredom provodi program Vozim za Zagreb, koji su prepoznali i građani. Proglašenjem svibnja mjesecom vožnje biciklom Grad Zagreb nastavlja promicati bicikliranje te poziva sve sudionike u prometu da pridonesu sigurnosti u vožnji, ali i građane da u što većem broju koriste bicikl.

Program u Kulturno-informativnom centru u Preradovićevoj 5 traje od 11.00 do 13.30 sati.

Press materijal