I ONE SU HEROJI: Izložba o ženama u Prvom svjetskom ratu

Mađarski institut u Zagrebu predstavio je izložbu naziva I one su heroji: Sudbina mađarskih žena u Prvom svjetskom ratu. Izložba će biti otvorena do kraja veljače, a podijeljena je u 11 tematskih cjelina. Kustosi izložbe su povjesničar fotografije Károly Kincses i povjesničar Iván Bertényi ml.

Prvi svjetski rat smatramo prvim modernim ratom. Zaraćene strane su u interesu pobjede nastojale mobilizirati cijelu svoju društvenu zajednicu. Upravo zato taj se rat za Mađarsku nije odvijao samo učešćem muškaraca, vojnih obveznika, već je aktivnu ulogu u ratu imalo i skoro 11 milijuna žena koje su živjele u tadašnjoj državi.

Iako su u oružanim sukobima pretežno sudjelovali muškarci, i ženama su pripali važni zadaci. Među uobičajenim očekivanjima bilo je podizanje morala muškarcima te briga o ranjenima, ali tome se pribraja i to da su većinom žene morale preuzeti brigu o imanjima i gospodarstvu nakon što je više milijuna muškaraca otišlo na frontu.

Žene kao žrtve rata bile su u sasvim drugačijoj situaciji u odnosu na muškarce koji su ginuli braneći svoje domove, ali u ratnom periodu pokazale su se gotovo nezamjenjivima i prijeko potrebnima, što dokazuju i fotografije na ovoj izložbi.