Gornji grad treba novu uspostavu prometa i strože kazne

Prometni kolaps i parkiranje na neoznačenim parkirnim mjestima nije nepoznanica stanovnicima Gornjeg grada. Na dnevnom redu sjednice Odbora za predstavke i pritužbe našao se i zahtjev stanovnika tog dijela grada za boljom uspostavom prometa ali i uvođenjem strožih kazni za nepropisno parkiranje

Gornji grad, kao stara zagrebačka gradska jezgra, odredište je brojnih turističkih posjeta, ali i mjesto održavanja lokalnih manifestacija, što dovodi do toga da je promet u tom dijelu grada sve gušći. Upravo iz tih razloga dio stanovnika odlučio se obratiti Odboru za predstavke i pritužbe.

– Cestovni put preko Gornjeg grada ( Mesnička- Ulica Brezovačkog – Matoševa- Katarinski trg- Jezuitski trg- Opatička- Ilirski trg ) ali i ruta ( Ilirski trg- Demetrova- Basaričekova- Markov trg- Ulica Brezovačkog – Mesnička ) mnogi vozači koriste kao alternativu gužvama na Medveščaku, na putu sa Ksavera prema centru grada i obrnuto. Stoga nerijetko u Mesničkoj oko 8 i 16 sati budu kolone automobila kao da je riječ o Zelenom valu – istaknuo je, iz dopisa, Matej Mišić, predsjednik Odbora za predstavke i pritužbe.

Oko 170 stanara Gornjeg grada potpisali su predstavku tvrdeći kako je takav promet neprihvatljiv i štetan, ne samo za ljude koji u blizini žive, već i za grad u cijelosti.

– Unatoč formalnim ograničenjima na 30 kilometara na sat, koje nitko osim stanara ne poštuje. Takav je tranzitni promet formalno zabranjen, no u praksi se tolerira i policija to vrlo rijetko kontrolira u Opatičkoj ulici, a na tranzitu jug- sjever u istoj ulici čak ne postoji ni znak da je prolaz zabranjen osim za taksi, gradski minibus i stanare, što je protivno odrednicama GUP-a – dodaje Mišić, prema riječima građana.

Stoga zahtijevaju da se zabrana tranzitnog prometa preko Gornjeg grada strogo poštuje uvodeći redovni policijski nadzor. Istaknuli su i problem smanjenja broja parkirnih mjesta.

– Ukidanje ukupno 20 posto prethodnih parkirnih mjesta, njih gotovo 40 od gotovo od nešto manje od 200 mjesta ukupno, dovelo je do toga da je parkinga premalo za stanare. Stoga traže da se parking na Gornjem gradu dopusti samo stanarima i nužnim službenim vozilima, kao što su Vlada, Sabor, Gradska skupština i druge institucije koje su locirane na Gornjem gradu. Ono što stanare pogotovo iritira jest da se na npr. za vrijeme Adventa dopuštalo svima ilegalno parkiranje na Gornjem gradu, dok sami stanari, koji plaćaju godišnju kartu za parkiranje stalno dobivaju kazne jer su prisiljeni parkirati na neoznačena mjesta – izjavljuje nadalje Mišić.

Kazne za nepropisno parkiranje nisu visoke što dovodi do toga da većina vozača ne poštuje propisana pravila.

– Trenutna kazna iznosi 150 kuna za cijeli dan, rijetko koga odvraća od parkiranja na Gornjem gradu. Dapače, strancima je to više nego povoljna cijena za čitav dan parkiranja u samom centru grada. Situacija je bila bolja, kad je prije kazna za parkiranje nestanara u nultoj zoni iznosila 500 kuna – nadodaje Mišić.

– Jedan sam od tih koji je platio 500 kuna kaznu za parkiranje i slažem se s tim da se vrati ta odredba, ali da će se do kraja zabraniti teško – zaključuje Darko Katuša, član Odbora za predstavke i pritužbe.

Uspostavi li se bolja regulacija prometa na Gornjem gradu, ističu stanari, jedan od najljepših dijelova Zagreba počet će nalikovati pravom kulturnom dobru te sigurnom i mirnom šetačkom te turističkom odredištu, što mu je i prava namjena.