Održana svečana komemoracija u povodu smrti Miroslava Ćire Blaževića

Vlada je drugi puta u povijesti proglasila Dan nacionalne sućuti, 15. veljače, u povodu smrti Miroslava Ćire Blaževića. U njegovu čast održana je komemoracija u Lisinskom na kojem se okupio državni vrh, ali i brojne ličnosti iz svijeta sporta.

– Miroslav Ćiro Blažević bio je velikan hrvatskog sporta, veliki čovjek, onaj koji je znao uvijek kazati pravu riječ, šarmantan, dobar, topao. Ostvario je veličanstveni rezultat s generacijom ’98., pamtimo svi mi koji imamo dovoljno godina i Dinamov uspjeh ’82, ali i brojne druge uspjehe. Dobro sam ga poznavao, često smo bili u kontaktu, čuli smo se i kad je bio bolestan. Naš zadnji susret bio je na dočeku Vatrenih iz Katra, krasne uspomene me vežu uz njega, vidim da je cijela nacija osjećala Ćiru kao svoga, rekao je premijer Andrej Plenković.

Emotivnom objavom se od svoga oca oprostio Miroslav Blažević. Ovdje smo da slavimo njegov život, bio je prekrasan, ostvario je svoje i naše snove, rekao je Blažević mlađi.

– Tata, meni je privilegija biti tvoj sin, i uz tvoju karijeru biti uz tebe, upoznati sve ove divne ljude, doživjeti dogodovštine, i sve lijepo što si nam dočarao i donio. Sretan sam, imam veliku obitelj ispred sebe, mi smo svi njegovi sinovi. Moj otac je bio čovjek koji je imao veliku ljubav prema svima, i dijelio je tu ljubav bez kompromisa. Nije imao predrasude, ni boje kože, rasu, sve je volio.

Zanimljivom anegdotom Ćire se prisjetio i njegov bivši igrač Igor Štimac. Primio me za ruku i rekao, “idemo među raju”. Svakome je pružio , sa svima se fotografirao:

– To je bio naš šef, topla riječ za svakog, osmijeh za svakoga. I oni koji bi neumjesno dobacili s distance, uzvratio bi im poljupcem i pozdravom, i otopio tu nelagodu koja se na trenutak pojavila. Bio je čovjek koji je bio u stanju otopiti bilo koju santu ledu u trenutku, tom svojom bosanskom dušom, šarmom i toplinom. Falit će silno, ali mislim da bi najmanje želio da tugujemo, trebamo slaviti njegov život, njegove uspjehe, pratiti njegov put, jer letvicu je podigao jako visoko.

Ćiro je u svom odlasku uspio ono po čemu je bio poznat za života, okupio je cijelu Hrvatsku, rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić:

– Povod zbog kojeg smo danas ovdje je tužan, ali uvjeren sam da je Ćiro s neba ponosan vidjeti nas sve zajedno ovdje, kolege, trenere, sportaše, sportske dužnosnike, medije, predstavnike klubova, u kojima je radio i protiv kojih se borio. Izuzetno mi je drago vidjeti cijeli politički vrh, hvala vam što ste svojim dolaskom potvrdili da je Ćiro značajna ličnost, ne samo za hrvatski nogomet, nego i za hrvatsku državu.