Domovinski pokret Grada Zagreba protiv spalionice otpada na Rebru

Na temu gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu oglasili su se gradski zastupnici Domovinskog pokreta. Smeta im izgradnja spalionice na Rebru. Gradski zastupnik Slaven Dobrović smatra da cijelu proceduru treba zaustaviti…

– Ono što javnost može vidjeti, a to je studija utjecaja na okoliš, s nekakvom slabom opcijskom analizom, nije ono što je potrebno za ovako složen i ozbiljan projekt. studija izvodljivosti gdje bi bile konfrontirane stvarne opcije. To znači da sterilizacijski postupak koji je uobičajen, jeftiniji, bliži onom što traži kružno gospodarenje otpadom je daleko jeftiniji u investiciji i eksploataciji od ovog što se gura na Rebru. Ovo što se gura, spaljivanje infektivnog otpada, je opcija koja se može isticati sa svojim prednostima samo kad se nema s čime usporediti.

Pita se što znači donijeti godišnje oko 120 tona praškastog reagensa u uvjetima gužve koja oko Rebra vlada, ili odvesti tri puta više opasnog otpada, a na što se studija, kaže, uopće ne osvrće.

– Stoga ovo čemu smo izloženi je neozibiljan postupak i hitno ga je potrebno vratiti nazad. Uvjereni smo da bi valjana, nepristrana, opcijska analiza pokazala razloge zbog kojih su mnoge bolnice na sjeveru Hrvatske izabrale sterilizacijski postupak. Tamo nema emisija opasnih tvari, ne nastaju zagađivala, nema nikakvih problema. Infektivni otpad se u kratkom postupku, bez skladištenja konvertira u neopasni otpad, koji kasnije nadogradnjom, mehaničkom obradom, može ići u nekoliko kategorija plastike, zavojni materijal završava u obliku benigne, pamučne mase, koja se čak može i reciklirati.

Domovinski pokret Grada Zagreba je apsolutno protiv spalionice otpada na Rebru, rekao je Igor Peternel, gradski zastupnik.

Uopće nam nije jasno kako nekome pada na pamet u samom centru grada, po ovakvoj proceduri, ovako osmiliti projekt, i inzistirati na tome. Nije čudo da su se građani samoorganizirali, da su protiv toga, zbog zaštite svog zdravlja, zbog zaštite zdravlja vlastite djece, zbog toga što ne vjeruju takvim projektima i mi ćemo ih podržati, podržat ćemo ih i na prosvjedu koji organiziraju.

Inače, građani su skupili više od tri tisuće potpisa protiv izgradnje spalionice na Rebru.