HSLS: Prijedlog odluke o komunalnom redu guši zdravo poduzetništvo

Kristijan Jelić, zastupnik u Gradskoj skupštini i potpredsjednik HSLS-a grada Zagreba danas je održao konferenciju za medije s porukom: Prijedlog odluke o komunalnom redu guši zdravo poduzetništvo, a s druge strane se pogoduje gradskoj tvrtki. Iz HSLS-a poručuju kako Grad pokušava Prijedlogom odluke o novom Komunalnom redu zaobići odluke najviših tijela Republike Hrvatske o poništenju vanjskog oglašavanja kao komunalne djelatnosti čime se ukinuo monopol jedne gradske tvrtke nad vanjskim oglašavanjem.

“Prijedlogom ove odluke ograničavaju se reklamne površine na 12 m2. Pokušava se ukinuti veće reklame od 12 m2. S time bi se izravno pogodovalo tvrtki koja je u većinskom vlasništvu Grada Zagreba. Drugi problem je što se ovom odlukom ograničava rok korištenja reklamne površine na dvije godine, što je s jedne strane u suprotnosti s važećim ugovorima koje imaju firme koje trenutno imaju postavljene plakate, a vrlo je teško vratiti i samu investiciju u roku od dvije godine”, rekao je Kristijan Jelić.

Istaknuo je kako je najspornija odluka u članku 165. da se retroaktivno ukidaju svi panoi kojima su izdane pravovaljane lokacijske dozvole čime bi se dodatno zacementirao monopol jedne gradske tvrtke.

“Umjesto da se prema odluci suda raspiše javni natječaj, međunarodni natječaj i omogući fer tržišna utakmica. Razumljivo je da su građani u ovoj atmosferi ekonomske turbulentnosti u strahu i spremni su za borbu za svaku kunu, ali mi podržavamo da se dovede reda u Gradu Zagreba jer svjedoci smo da je dosta tih reklamnih sadržaja nepravilno postavljeno, ali s druge strane imamo i alate i uporišta i u trenutno važećem pravilniku da se takvi reklamni sadržaji maknu”, dodao je Jelić.

Poručio je kako se slaže s gradskom upravo u pogledu toga da treba uvesti reda u Gradu Zagrebu jer je bilo puno nepravilnosti, no da treba spriječiti stvaranje monopola.
“Molim gradsku upravu da ipak još jednom dobro razmisli, mislim da je na dobrom putu i ova javna rasprava bila. Sljedeći četvrtak je sjednica Gradske skupštine i još nije uvrštena odluka o promjeni komunalnog reda na sjednicu, tako da, evo ja se nadam da su i gradonačelnik i gradska uprava saslušali primjedbe udruga i građana. Želio bi da tu odluku donesu u interesu grada, a ne na bazi onoga što se eventualno i njima osobno sviđa ili ne sviđa”, objasnio je Jelić.

Zaključio je da se Grad Zagreb ne bi trebao baviti komercijalnom djelatnošću, već prepustiti te aktivnosti slobodnom tržištu. Pripremio je 7 amandmana na Prijedlog Odluke o komunalnom redu kojima će, kako kaže, pokušati ispraviti nepravdu koja bi se dogodila u slučaju prihvaćanja Odluke u predloženom obliku.