Održana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Donesena je i odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na Svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u srijedu, 17. srpnja 2019. godine

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za 2018. godinu prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 655.942.799,99 kuna i ispunjeni su na razini 96,31 posto plana. Ukupni rashodi u 2018. godini iznose 617.084.790,69 kuna. U istom razdoblju u izvornom Proračunu ostvareni su prihodi od  347.235.406,60 kuna tj. 97,13 posto od plana te rashodi od 329.809.615,12 kuna.

Zbog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Županijska skupština donijela je kriterije po kojima će se određivati zakupnina kod davanja u zakup poslovnih prostora Doma zdravlja Zagrebačke županije. Zakupnina će se utvrđivati prema površini poslovnog prostora, zoni u kojoj se nalazi, starosti objekta i prema tome koriste li ordinaciju jedan ili dva zakupca. Svaki od kriterija ima svoj koeficijent te će ukupnu cijenu zakupnine činiti njihov umnožak.

– Kreirajući kriterije za zakup vodili smo se činjenicom da je u ruralnim područjima sve teže dobiti liječnika jer ima daleko manje pacijenata od gradskih sredina i stoga će oni plaćati znatno nižu najamninu od one u gradovima – rekao je župan Stjepan Kožić.

Sva trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalne bolnice kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija u 2018. godini poslovali su pozitivno, osim Doma zdravlja Zagrebačke županije koji je morao iz vlastitih sredstava financirati troškove specijalizacije 17 liječnika s obzirom da je kasnila uplata ugovorenih sredstava. Na sjednici Skupštine primljena su na znanje izvješća o njihovu radu.

Donesena je i odluka o dodjeli Javnih priznanja Zagrebačke županije koja će se dobitnicima uručiti na Svečanoj sjednici u povodu Dana Zagrebačke županije u srijedu, 17. srpnja 2019. godine. Povelja Zagrebačke županije dodijelit će se ravnateljici OŠ Sveta Nedjelja Anici Magdalenić, trgovačkom društvu Tabacco iz Zaprešića za proizvod „Hrvatski kišobran“, trgovačkom društvu BIO-ZRNO iz Nove Kapele u općini Dubrava, dugogodišnjem predsjedniku Crvenog križa Velika Gorica dr. Ivanu Jurkinu, Udruženju obrtnika Zaprešić i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Jastrebarsko. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijelit će čembalistu Franji Biliću iz Stupnika, Hrvatskom pjevačkom društvu „Jeka“ iz Samobora i skladateljici Sari Glojnarić. Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se udruzi Svetojanske mažoretkinje, dok će se nagrada za životno djelo dodijeliti kiparu, slikaru i kulturnom djelatniku Dragutinu Grgasu – Belom iz Zaprešića.

Na aktualnom satu vijećnike je zanimalo po kojem će modelu učenici u Zagrebačkoj županiji imati školske praznike , u kojoj je fazi nabava radnih bilježnica i udžbenika kao i energetska obnova škola i domova zdravlja. Vezano uz javne pozive i natječaje, vijećnike je zanimalo koliko je prijava pristiglo na natječaj za bespovratne potpore poduzetnicima, koliko su projekata iz područja komunalne infrastrukture prijavili općine i gradovi te kada će biti objavljeni rezultati natječaja za javne potrebe u kulturi. Također, zanimalo ih je u kojoj je fazi obnova Rakitske ceste i planira li se gradnja dva kružna toka u Ivanić-Gradu. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na obnovu jezera Čiče, voćarsku proizvodnju, nabavu medicinske opreme, gradnju nove bolnice u Bistri i dr.