ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE ‘POVIJEST UMJETNOSTI KROZ DODIR I ZVUK’

Zagrebački gradonačelnik ponosan je na činjenicu da upravo iz naše metropole dolazi prva likovna monografija ove vrste

Povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić autorica je prve likovne monografije za slijepe i slabovidne osobe, pod nazivom “Povijest umjetnosti kroz dodir i zvuk”. Na knjizi je radila 10 godina, a audio-taktilna knjiga nalazi se u okviru stalnog postava Moderne galerije u Zagrebu.

– Ja sam radila s jednom grupom slijepih, mojih slijepih prijatelja koji su mi u svemu ovome pomagali – istaknula je Jovičić.

Nakon što slijepa osoba prođe jednu sesiju koja se sastoji od 5 dijagrama, u mogućnosti je zamisliti o čemu se zapravo radi.

– Ono što je meni bio najveći izazov je kako prezentirati boju. Na kraju sam svakoj boji dala određenu teksturu. To je sada jedna paleta boja koju smo usvojili i registrirana je kao intelektualno vlasništvo – naglasila je Jovičić.
Knjiga se sastoji od 10 manjih knjiga u kojima se obrađuje isto toliko umjetnika.

Zagrebački gradonačelnik ponosan je na činjenicu da upravo iz naše metropole dolazi prva likovna monografija ove vrste.

– Mnoge razvijenije europske metropole s dugom demokratskom tradicijom, mogu doći i učiti kako se to ovdje radi i zato hvala Nataši Juričić – poručio je Bandić.

Osmišljavanjem koncepcije Taktilne galerije u okviru stalnoga postava Moderne galerije, Nataša Jovičić dala je moćan instrument za izgradnju boljega, pravednijega i humanijega društva.