Održana konferencija “Urbana agenda za RH do 2030.”

U Zagrebu je, u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, održana konferencija pod nazivom “Urbana agenda za RH do 2030.”. Riječ je o mehanizmu koji je posebno osmišljen za gradove koji pomoću njega provode integrirana ulaganja unaprijed definirana kao investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje.

– Radi se o inicijativi koja se zove ITU, integrirana teritorijalna ulaganja. Mogli bismo reći da je to EU fond koji pokriva razvoj aglomeracija, odnosno potiče umrežavanje gradova međusobno i razvoj teritorija. Zagrebačka urbana aglomeracija, odnosno Urbana aglomeracija Zagreb broji tridesetak gradova i općina i u tom programu za sljedeći ciklus dodijeljeno nam je 80 milijuna eura, od čega na Grad Zagreb otpada 70 posto, odnosno 56 milijuna eura, od čega mislimo na novu zgradu Gradske knjižnice, koja se nalazi u našoj neposrednoj blizini, uložiti 44 milijuna eura. To je najveće kapitalno ulaganje u kulturu u našem mandatu. To će biti ne samo knjižnica, nego i društveno-kulturni centar otvoren svima, rekao nam je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

Pitali smo ga, koliko sredstva povučena iz ovog fonda znači za Grad Zagreb…

– Znači jako puno, ne samo gradu, nego i okolnim gradovima i općinama, ne bi li se oni bolje povezali i umrežili. Gradu konkretno znači jako puno jer će iz ITU programa u narednom ciklusu povući 50 posto sredstava za tako dugo željenu zgradu gradske knjižnice u Paromlinskoj ulici.

U programu ITU sudjeluju 22 grada, za što je iz europskih fondova osigurano 680 milijuna eura. Između ostalih, novac je dobio i grad Dubrovnik…

– Ovo je prvi put da je Dubrovnik dio ITU programa, zajedno s okolnim općinama. Iznos od 22 milijuna eura bit će direktno usmjeren na poboljšanje kvalitete života građana, posebno na zelene politike, pametni grad i slično. Vjerujem da će naši sugrađani prepoznati benefit europskih fondova, i činjenice da je, zaokruženo s ovom omotnicom, Dubrovnik posljednjih šest godina povukao više od 300 milijuna eura europskih sredstava, i svaki cent od tih novaca je uložen u poboljšanje kvalitete života naših sugrađana, rekao nam je Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnika.

Novac iz europskih fondova mogu povući samo gradovi, a ne i fizičke osobe…

– Ovo je isključivo za jedinice lokalne samouprave, Grad Dubrovnik i okolne jedinice koje su dio integriranih teritorijalnih ulaganja.

Novac može biti povučen za investicije u kulturu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo i drugo.