Hrvatska volontira, i to po trinaesti put

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj organizirali trinaestu kampanju Hrvatska volontira, kojom se građanima pruža prilika da još lakše zavire u svijet volonterskog rada na društveno korisnim projektima.

Tim povodom, Dunja Hafner ispred Hrvatskog centra za razvoj volonterstva objasnila je s čime je na umu ova kampanja stvorena: – Cilj ovogodišnje kampanje je promocija volonterstva. Uvijek uzimamo taj svibanj da potaknemo građane da se uključe u volonterske aktivnosti. Želimo, kao uvijek, osvijestiti ljude da svatko ima odgovornost da doprinese svojoj zajednici i pomogne drugima.

Valja naglasiti da je volonterski rad svake godine sve popularniji, i to među svim generacijama. Takav pomak, naravno, doprinosi i većoj solidarnosti, naglašava Dunja Hafner, te nastavlja s predstavljanjem konkretnog ovogodišnjeg programa: – Programa je više od 130 u svim većim i manjim hrvatskim gradovima. Aktivnosti su razne, od kreativnih radionica, pomoći ranjivim skupinama, ekološkim akcijama… Ima za svakoga ponešto. Potičemo sve koji nikad nisu volontirali da sad pokušaju, jer te su jednokratne akcije sjajne za početnike, da vide što je volontiranje i kako se uključiti.

Na poziv Centra, ove se godine na sudjelovanje kao partnerska organizacija odazvala i udruga ODRAZ, odnosno Održivi razvoj zajednice. Ksenija Vorberger, voditeljica informiranja, dala nam je objašnjenje: – Na to nas je potaknulo to što je naglasak ovogodišnje manifestacije na globalnim ciljevima održivog razvoja koje je UN donio još 2015. Inače, ODRAZ već 23 godine promovira načela održivog razvoja. To radimo neformalnim obrazovanjem, raznim projektima u području održive urbane mobilnosti, ublažavanja klimatskih promjena, utjecaja na javne politike i međusektorskog partnerstva.

Kao partner kampanje sudjeluje i Hrvatska mreža za beskućnike, čije su se sve članice uključile u ovu akciju. Hrvatska volontira nas ovim putem podsjeća da je volontiranje izvor snage zajednice, otpornosti, solidarnosti i društvene kohezije.