Održan stručni skup na temu Digitalne tranzicije u radnom i predškolskom odgoju i obrazovanju

U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održan je stručni skup na temu “Digitalna tranzicija u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju – iskustva, prilike i izazovi”. Stručni skup održan je u sklopu Dana dječjih vrtića Grada Zagreba koji se održavaju od 15. do 21. svibnja.

– U tijeku su 24. Dani vrtića Grada Zagreba i u sklopu toga održava se stručna konferencija koja se zove Digitalna tranzicija u ranom i predškolskom obrazovanju. Živimo u izazovnom dobu u kojem to digitalno obrazovanje, odnosno sve što ga prati, počinje igrati važnu ulogu. Ovdje su ravnatelji, odgajatelji, djelatnici Agencije za obrazovanje, djelatnici Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade i mislim da je tema važna i izazovna, te da joj treba posvetiti pažnju, rekao je Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Grad Zagreb, dodaje Korlaet, ulaže značajna sredstva kako bi digitalizirao vrtiće…
Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba

– Dakako. Svi novi vrtići koji se grade su opremljeni po najvišim standardima, pa sadrže i ovo o čemu je ovdje riječ, dakle, najsuvremeniju digitalnu opremu.

Brojni vrtići izgrađeni su prije uvođenja digitalnih rješenja, pa se postavilo pitanje kako su djelatnici zadovoljni stanem u tim ustanovama…

– Rekao bih da su zadovoljni. Ova uprava je značajno poboljšala materijalna prava odgojitelja, zapošljavat ćemo i nove. Radimo na hard dijelu, na izgradnji novih kapaciteta, ali i na zapošljavanju i poboljšanju prava odgojitelja.

Mjera roditelj odgojitelj polako se ukida, a vrtići ne mogu biti izgrađeni do jeseni, pa se postavilo pitanje kako će izgledati nova vrtićka sezona….

– Ove godine će sigurno biti izazovno jer redukcijom mjere će se povećati pritisak. To smo morali napraviti, mjera se otela kontroli, iznosila je gotovo pola milijardi kuna godišnje, to nije bilo izdrživo za gradski proračun. Sada ćemo te novce uložiti u izgradnju novih kapaciteta i zapošljavanje novih djelatnika.

Upisi u vrtiće počinju krajem svibnja ili početkom lipnja, točan datum nije poznat, kao ni broj onih koji će ostati neupisani.