Odjeća i tekstil kao tema suvremene umjernosti

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba održana izložba iz područja tekstila

Autor: Karolina Domitrović 11/3/2013 12:15

Imageination / Odjeća, tekstil, maska i kostim kao tema i medij u suvremenoj umjetnosti naziv je drugog dijela izložbe koji se održao u Centru Kaptol. Organizator izložbe je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

– Izložba ‘Odjeća, tekstil, maska i kostim kao tema i medij u suvremenoj umjetnosti’ nastala je u suradnji sa Tekstilno – tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a partner izložbe je Kaptol Centar – rekla je Ivana Bakal, ravnateljica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Prvi dio izložbe s temom retroavangarde, otvoren je u galeriji Karas čiji je glavni motiv iz područja tekstila bilo draperje i odjeća u djelu Slavena Tolja. Na ovom otvorenju izložbe, zaljubljenici umjetnosti imat će prilike uživati u radovima iz područja suvremene umjetnosti, a riječ je o tekstilu i odjeći. Također, posjetitelje očekuju brojna iznenađenja iz područja novih medija.

– Na ovoj izložbi zastupljeni su različiti mediji počevši od elektroničkih, internetskih, videomedija, pa sve do zapisa performansa. Na izložbi će pored navedenih medija biti izveden i jedan performans uživo, a teme kostima nošenih u video i filmskim radovima hrvatskih umjetnika posjetitelji će također moći pogledati – rekla nam je Silva Kalčić, kustosica izložbe ‘Odjeća, tekstil, maska i kostim kao tema i medij u suvremenoj umjetnosti’.

Na izložbi je uz radove članova Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti predstavljen i vaneuropski video rad Sharifa Wakeda pod nazivom tour de force u kojem umjetnik humornom odjećom ironijski kritizira problem palestinsko-izraelskih odnosa. Spletom fotografije, filma i tekstila, ravnateljica najavljuje i nove radionice studenata Primijenjenih umjetnosti.

– Osamanestog studenog u galeriji Karas otvaramo izložbu studenata edukacijskog dijela i to radionice koje su već započele. Radionicom modne fotografije studenti su započeli prošlog tjedna, a u nastavku će raditi na radionici gdje će plesti šiblje, trsku i ostalo. Dvije radionice kostimografije nakon spomenutih aktivnosti studenata održat će se na Tekstilno – tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – spomenula je Ivana Bakal, ravnateljica Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

Radionicu modne fotografije studenti Akademije likovnih umjetnosti započeli su prošli tjedan, a u nastavku ih očekuju i nove. Plest će šiblje, šivati te se tako okušati i u drugim vještinama koje su izazov svakom umjetniku.