OD 3. RUJNA PONOVNO KREĆU SUBVENCIJE ZA STAMBENE KREDITE

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500,00 eura po metru kvadratnom

Osobe koje nisu starije od 45 godina, ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna banka, a u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg prstora, od 3. rujna mogu se ponovno prijaviti na subvencioniranje stambenih kredita.

– Na temelju analiza koje smo napravili, donijeli smo odluku da idemo u izmjenu Zakona. Zakon smo izmjenili i sada idemo u prvi od tri natječaja koji ćemo imati u naredne tri godine – istaknuo je ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, Predrag Štromar.

Izmjenjen je Zakon 29. lipnja 2018. godine kojem je omogućeno daljnje subvencioniranje stambenih kredita svake kalendarske godine do 31. prosinca 2020. godine. Odnosno natječaji će se za građane raspisati 2018., 2019. i 2020. godine.

 

 

 

 

 

– Donijeli smo i odluku da produžavamo sa četiri godine na pet godina subvenciju. Subvencija će biti zavisno o indeksu razvijenosti, od 30% do 51%. Natječaj će biti otvoren minimalno dva tjedna i garantiram da svi oni koji se jave i imaju adekvatnu dokumentaciju, da će i dobiti subvenciju – poručio je Štromar.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500,00 eura po metru kvadratnom.

– I dalje ostaje dvije godine produljenja subvencije za svako rođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije – zaključio je Štromar.

Kamatna stopa sukladno Zakona o subvencioniranju stambenih kredita na prvih pet godina njegove otplate ne može biti viša od 3,75 % godišnje, a u daljnje dvije godine može biti uvećana najviše za 10 %.