Obrti se zatvaraju, poručuju iz Dugog Sela

Autor:: Nenad Haleuš Mali 12/14/2009 8:52

Financijski plan Udruženja obrtnika Dugo Selo za 2010. godinu bit će deset posto manji u odnosu na ovogodišnji – čulo se na skupštini Udruženja obrtnika Dugo Selo.

Predsjednik Udruženja Stjepan Valjak pojasnio je da je razlog takvoj odluci prvenstveno recesija koja je uzrok sve teže naplate , osnovnog prihoda udruženja, komorskog doprinosa koji će stoga i slijedeće godine ostati na ovogodišnjem iznosu od 60 kuna mjesečno.

 Zabrinjavajući je i trend zatvaranja obrta. Ove je godine primjerice, kaže Valjak, na razini Udruženja obrtnika Dugo Selo prekinut trend povećanja broja obrtnika. Štoviše, tijekom ove godine zatvoreno je 66 obrta, a otvoreno tek 28 novih, što znači da je udruženje ostalo bez 38 obrtnika.


Unatoč tome Udruženje je ove godine organiziralo još jedan uspješni sajam koji je održan u sklopu proslave Dana Grada Dugog Sela, a sajam je pohvalio i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad, dodajući da se obrtnici u posljednje vrijeme radije odlučuju za pojavljivanje na manjim sajmovima poput dugoselskog, dok su sve manje prisutni na velikoma poput Zagrebačkog velesajma.

Što se pak recesije tiče, Obad je naglasio da se slični negativni trendovi bilježe i na razini cijelog OKZ-a, no da ekonomski analitičari predviđaju prevladavanje recesije do konca slijedeće godine. Do tada, kaže Obad, komora nastoji uz pomoć države na različite načine pomoći svojim obrtnicima.


Premda lokalna samouprava nema velike ovlasti u oblasti gospodarstva, gradonačelnik Dugog Sela Vlado Kruhak je naglasio da i Grad nastoji pomoći svim gospodarstvenicima.

Grad je, podsjetio je Kruhak, ove godine smanjio prirez, smanjio komunalne doprinose, te 2 milijuna kuna uložio u gospodarsku zonu, a planira otvoriti i nove gospodarske zone s posebnim pogodnostima.