Obilježen 167. rođendan Nikole Tesle

Povodom 167. obljetnice rođenja i desetog Nacionalnog dana Nikole Tesle, dana znanosti, tehnologije i inovacija, položeniu su vijenci ispred kipa ovom nacionalnom velikanu, poznatom izumitelju i znanstveniku.

– Osim svečanog programa i postavljanja vijenaca, dodijelit ćemo nagrade kreativcima koji su se istakli u sklopu kreativnih radionica “Kako razviti i inovativnost svakog pojedinca” koje smo imali tijekom godine. Ovaj događaj je performans Tesline golubice, svi znamo da je on imao posebnu inspiraciju i kontakt s bijelom golubicom. Danas imamo tri golubice, koje svi mi, koji polažemo vijence, šaljemo poruke. Golubica koja prva stigne na odredište, ta poruka će biti pročitana u Hotelu Esplanade, u svečanom programu, na kojem se dodijeljuju i godišnje nagrade Nikola Tesla – genij za budućnost u tri kategorije, rekla je Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – genij za budućnost.

Nikola Tesla, ne samo da je važan za Grad Zagreb i Hrvatsku, on je svjetski poznati znanstvenik koji je svojim izumima zadužio čovječanstvo…

– Ono što danas govore, koliko se slavi Nikola Tesla, govori što je Nikola Tesla ostavio u nasljeđe, kroz svoje inovacije, izume, a ono što je najvažnije je njegovo djelovanje. Tesla je bio daleko najetičniji znanstvenik, nije tražio naknadu financijsku, sve što je radio, rekao je da je radio za dobrobit čovječanstva. Nažalost, umro je siromašan, ali danas govorimo da je Tesla duhom najbogatiji znanstvenik i osoba, što želimo njegovim primjerom dati mladi, poduzetnicima, političarima ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu.

Vijence je položilo i izaslanstvo Instituta Ruđer Bošković, čiji rad je inspiriran Nikolom Teslom…

– Nikola Tesla je velika figura, i u hrvatskoj povijesti, a i kao znanstvenik u svijetu. Demostrira da genijalac može uspjeti i promijeniti svijet. Uzor je svim znanstvenicima, a mi ga gledamo dosta pažljivo jer su njegovi izumi promijenili svijet, pa da i mladi znanstvenici znaju da je to moguće i za njih, rekao je David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković.

Program obilježavanja Teslinog rođendana završit će sutra konferencijom “Voda – temelj života”