7. Biciklijada “Put bijele rode“ 2023.

Biciklijada “Put bijele rode“ spaja  Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu, dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji te stoga predstavlja manifestaciju koja promiče očuvanje bioraznolikosti u pogledu bijelih roda. Ovogodišnja biciklijada održala se 08. srpnja.

“Put bijele rode je biciklijada koju organizira Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, u suradnji s Udrugom Zdenčina 1562 i s Turističkom zajednicom Općine Pisarovina već sedmi put. S obzirom na to da su Donja Zdenčina i Donja Kupčina dva sela koja imaju najviše roda smatramo da je ovdje vrlo prigodno promovirati očuvanje i zaštitu bijele rode”, poručila je Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Na biciklijadu se prijavilo sedamdesetak biciklista koji dolaze iz šireg područja, iz Zagorja, Samobora, Jastrebarskog, Zagreba, Karlovca te domaći biciklisti iz Pisarovine. Direktorica Turističke zajednice Općine Pisarovina Ivanka Rogić osvrnula se na rutu biciklijade Put bijele rode.

“Ovo je treća biciklijada koja kreće iz Donje Zdenčine. Većim dijelom biciklira se kroz šumu i krajnji cilj je Zavičajni muzej Donja Kupčina gdje se kratko zaustavljamo i onda se ide prema prostoru Kupskih večeri. To je uz rijeku Kupu u Pisarovini. Biciklijada je dužine 21 kilometar. Nije zahtjevna, ali je većim dijelom makadam. Vozi se kroz šumu tako da se uživa u prirodi”, rekla je Ivanka Rogić, direktorica Turističke zajednice Općine Pisarovina.

Smanjuje se broj gnijezda bijelih roda na kućama, no povećava se broj gnijezda na stupovima. Zagrebačka županija motivira ljude da očuvaju gnijezda na svojim kućama. Gnijezda bijelih roda čuvaju se uz financijsku podršku Zagrebačke županije s ciljem očuvanja bioraznolikosti i kako bi rode ostale na ovom području. “Ljudi koji imaju gnijezda na kućama većinom su jako ponosni i zadovoljni što su rode kod njih. Tu imamo i pozitivnih i negativnih strana. Rode nose različite glodavce, zmije u pogledu ishrane. Zna se dogoditi da padne koja zmija, ali s druge strane pomažu da se ljude oslobodi od glodavaca i različitih štetnih životinja. “Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira 350 kuna, a drugih 350 kuna financira zagrebačka županija. Svaki vlasnik koji ima gnijezdo na krovu kuće, a ne na stupu, dobije 700 kuna po gnijezdu svake godine. Ako imaju dva gnijezda dobiju dva puta po 700 kuna”, dodala je : Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Građani mogu putem društvenih mreža Javne ustanove Zeleni Prsten Zagrebačke županije uživo pratiti što se događa u gnijezdu jedne bijele rode te nadjenuti ime mladim ptićima. “Mi još uvijek pozivamo ljude da nam pomognu odabrati dva imena. Suzili smo izbor na njih pet. To su Vento, Vitorija, Buga, Tuga i Jurek. Za dva ptića koji su u gnijezdu. Molim Vas da koga interesira da nam pomogne da odaberemo dva imena od ovih pet”, zaključila je Tatjana Masten Milek.

Jurek – prema poznatoj ličnosti Turopolja Juraju Habdeliću , Vento – obzirom da su pobijedili vjetar, prema riječi vento = vjetar, Vitoria – – obzirom da su pobijedili vjetar, vitoria =pobjeda, Tuga i Buga – prema legendi o dvije sestre i dolasku Hrvata. Građani mogu nadjenuti ime mladim ptićima do 15. 7., a u Ekoparku Krašograd u Pisarovinu može se pogledati  izložba slika na temu bijele rode.

Uz to, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije provodi nagradni foto natječaj na temu bijele rode, s ciljem promicanja važnosti zaštite i očuvanja ove strogo zaštićene vrste. Krajnji rok prijema fotografija je srijede, 26. srpnja 2023. do 11:00 sati.

ČLANAK JE PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.