Obilježavamo Svjetski dan bolesnika

U KB Sveti Duh obilježen je 26. Svjetski dan bolesnika. Gradonačelnik Milan Bandić nazočio je blagoslovu bolesnika te poslao apel za podizdanje javne svijesti o njihovim potrebama te izrazio podršku svim zaposlenicima u zdravstvu.

Problemi s kojima se suočavaju pacijenti ali i liječnici zajedno s bolničkim osobljem su velike liste čekanja i često neadekvatni prostori za rad kao i sve veći problem iseljavanja mladih liječnika.

-Jako se puno na cjeloživotnu edukaciju i doista je visoka razina naših znanja. O lijekovima sam rekla da su doista na visokoj razini i da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje sve više razumijevanja ima za nove terapije i dovodi ih na listu skupih lijekova. Veliki problem je iseljavanje zbog uvjeta rada i primanja koja nisu na europskoj razini, a po glavi liječnika imamo puno više pacijanata nego liječnik koji radi u inozemstvu rekla nam je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Svjetski dan bolesnika tradicionalno se, već 26 godina, obilježava 11. Veljače a svrha je podizanje javne svijesti o potrebama bolesnika i težnja za stvaranjem boljeg i dostupnijeg zdravstvenog sustava.

-Hrvatska ima jedan izvanredan i pravno uređen zdravstveni sustav u kojem su ozakonjena prava pacijenata. Svi mi dionici tog sustava ulažemo velike napore da se ta prava i ostvaruju.

Uoči Svjetskog dana bolesnika gradonačelnik Milan Bandić posjetio je KB Sveti Duh u čijoj se kapelici održao blagoslov za bolesnike. Ovim putem gradonačenik je poželio oporavak svim bolesnicima te izrazio podršku liječnicima i bolničkom osoblju, govori Mladen Bušić, ravnatelj Kliničke Bolnice Sveti Duh.

-danas je dan kada se trebamo prisjetiti i zahvaliti i poslat blagoslov svim zdravstvenih djelatncima a bolesnicima želit što brže ozdravljenje, kratko je rekao gradonačelnik Milan Bandić.

Svjetski dan bolesnika obilježava se od 1992. godine kada ga je utemeljio Papa Ivan Pavao II. Kao datum je izabran 11. veljače kada se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Lourdske, a upravo je svetište u Lourdu poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo okupljalištem bolesnika koji ondje dolaze moliti.