Problem pothodnika u GČ Novi Zagreb-istok

U sklopu projekta DIJALOG održana je tribina pod nazivom 'Kretanje mojim kvartom'. Radi se o projektu čiji je glavni koordinator udruga ODRAZ, a partneri su joj 'Sindikat biciklista' i Grad Zagreb. Tema tribine bila je mobilnost i kretanje gradskom četvrti Novi Zagreb-istok, a najviše rasprave vodilo se o problemu pothodnika

Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb-istok, već osam godina, brine pitanje povezanosti kvartova kao što su Zapruđe i Utrine. To se posebno odnosi na problem pothodnika, koji smanjuju mobilnost i otežavaju prijelaz, iz jednog kvarta u drugi, određenim skupinama građana.

– Pothodnik očito nije funkcionalan iz niza razloga. Često je vrlo sklizak, a broj stepenica je prevelik za starije ljude i trudnice. Također, nije prikladan za invalide. Građani se žale kako je loše održavan i onečišćen, a posljedica je ta da ljudi, umjesto da koriste pothodnik, radije pretrčavaju cestu – objasnila je Višnja Jelić Muck, predsjednica udruge ODRAZ.

Pretrčavanjem velike prometnice, kao što je Avenija Dubrovnik, građani svakodnevno riskiraju život, stoga je potrebno pronaći alternativno rješenje. No, na tribini se raspravljalo i o drugim problemima koji brinu građane.

– Brine ih onečišćenost kvartova, pitanje kulture vlasnika pasa, čišćenje snijega sa parkirališta, pristup vrtićima, odnosno niz pitanja koja bi trebalo u nastavku razmotriti i raspraviti – dodala je Jelić Muck.

Sljedeći je korak napraviti popis svih pitanja te ih onda uputiti nadležnim gradskim uredima. Cilj ovakvih susreta jest potaknuti građane da u velikoj mjeri koriste samoupravne ovlasti.

– Pozivamo građane da nam sva svoja nezadovoljstva prijavljuju, bilo da se radi o javnom prijevozu, izgledu stajališta, lošim uvjetima na pješačkim površinama, nedostatku zebre i ostalim sličnim situacijama. Tako će i mobilnost građana biti bolja, a grad će biti po mjeri čovjeka – zaključio je Goran Lampelj, predstavnik udruge ‘Sindikat biciklista’.

Posljednja tribina ‘Kretanje kvartom’ održat će se u gradskoj četvrti Trešnjevka-jug. Tada će stanovnici tog dijela grada moći iznijeti svoje probleme u svrhu pronalaska zajedničkih rješenja.