NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“: Količine štetnih plinova u zraku ne odstupaju od graničnih vrijednosti

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima preporučuju da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta

Foto: Jabuka TV

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ poslao je priopćenje u kojem tvrdi da količine štetnih plinova u zraku, nakon požara na Jakuševcu, ne odstupaju od graničnih vrijednosti. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– U Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu u četvrtak, 24. srpnja, je u večernjim satima izbio požar, čije je gašenje još uvijek u tijeku. Odmah nakon poziva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize. Provedenim mjerenjem
ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja.

Na dvjema su lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec provedena mjerenja parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO 2 ), sumporovog dioksida (SO 2 ), dušikovih oksida (NO X ) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije.

Danas u jutarnjim satima ponovljena su ispitivanja istih te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja. Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Dugavama, Zagreb-3, gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, tijekom noći i jutra zabilježene su povišene satne vrijednosti parametra PM 10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), kao posljedica taloženja izgorjelog materijala. U tijeku su daljnja mjerenja, a o eventualnim novim rezultatima pravovremeno ćemo obavijestiti javnost.

Kao i uvijek u ovakvim i sličnim situacijama, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ građanima preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta – stoji u priopćenju.