JAKUŠEVAC: Unatoč tvrdnjama da onečišćenja zraka nema, građani u strahu!

- Građani neka budu mirni, zrak je uredu, nema onečišćenja, nema opasnog otpada –  poručio je Bandić.

FOTO: Jabuka TV

Prema obavijesti Ureda za upravljanje u hitnim situacijama gašenje požara na Reciklažnom dvorištu Jakuševec još uvijek je u tijeku. Kako bi se požar ugasio do kraja provodi se raskopavanje terena i dogašivanje.

Zbog cijele situacije, stvorile su se velike gužve ispred odlagališta, gdje kamioni Čistoće stoje u redu.

U gašenju koje je trajalo cijelu noć sudjelovalo je više od 170 vatrogasaca iz Vatrogasnih postaja Centar, Novi Zagreb, Žitnjak i Dubrava i preko 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 50 vozila. Na mjestu događaja bile su sve žurne službe kao i podružnice Zagrebačkog holdinga Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebačke ceste.  Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u večernjim satima odmah su izašle na mjesto događaja.

Na dvjema je lokacijama uz samo požarište, te u naselju Jakuševec provedeno mjerenje parametara: CO, CO2, So2, NOX i formaldehida zbog sumnje u onečišćenje zraka te su također izuzeti uzorci zraka na dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Na stalnoj postaji za mjerenje kakvoće zraka Zagreb 3 tijekom noćnih sati (od 24,00 – 6,00 sati) zabilježene su povišene vrijednosti parametra PM10, kao posljedica taloženja izgorjeloga materijala. Preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”  jest izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta.

Gradonačelnik Milan Bandić još je jutros rekao da nema straha od onečišćenja zraka.
– Građani neka budu mirni, zrak je uredu, nema onečišćenja, nema opasnog otpada –  poručio je Bandić no s njim se ne slaže vijećnica VGČ-a Novi Zagreb istok Mirela Mikić Muha čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

– Poštovani svi!

Izmjereno je visoko zagađenje zraka na mjernoj postaji Zagreb3.

Pitala sam kao vijećnica A. Štampar jesu li mjereni dioksini, jer je gorio nerazvrstani glomazni otpad… Nisu odgovorili. Tri puta. Oni nemaju pojma što bi uopće mjerili.

Mi ne znamo što je gorilo. ONI NE ZNAJU što je sve izgorilo. To nisu samo vrata i štokovi!
Gradonačelnik je napravio ogroman propust rekavši da zrak nije opasan. Odakle on to zna?
Moj stan u Dugavama pun je dima i sada… Ljudi dragi, mi smo OTROVANI!
Tražila sam zaljučak VGČ Novi Zagreb istok zahtjev za ostavkom Gradonačelnika… nema odgovora predsjednika Arapovića, niti bilo kojeg vijećnika. Zavukli su se u mišje rupe.
Eto, to morate znati! Vidimo se danas na prosvjedu pred Gradskim poglavarstvom! – stoji u priopćenju.