NZJZ dao preporuke u vezi sa zagađenjem zraka u Zagrebu. Neki su posebno ugroženi

Preporuka je da ne provodimo puno vremena vani

Foto: Zagrebancija.com

Zagreb je već danima uz bok najzagađenijim gradovima na svijetu, indijskom Delhiju i pakistanskom Lahoreu.

S obzirom na lošu kvalitetu zraka, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar izdali su preporuke građanima kako se ponašati dok je situacija ovakva.

Sugeriraju da razmisle o aktivnostima na otvorenom ili da ih barem svedu na minimum, posebno ako osjete simptome kao što su nadražene oči, kašalj ili grlobolja.

Posebno upozorenje odnosi se na kronične bolesnike kao što su astmatičari ili oboljeli od kronične opstruktivne bolesti pluća.

– Tijekom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, kao npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl. – navode iz Zavoda.

U najugroženije skupine, prema Zavodu, spadaju sljedeći: djeca, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe smanjenog imuniteta te pušači i pasivni pušači. Oni bi trebali izbjegavati dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice.

Gradonačelnik najavio mjere

Tomašević je danas komentirao problem loše kvalitete zraka u Zagrebu i najavio da će se time pozabaviti. Najavljuje smanjenje automobila i privatiziranje javnog prijevoza.

– Stvorila se kapa nad gradom. Kad imamo sezonu grijanja, to je jedan od uzročnika zagađena zrakom. Bavili smo se strategijom kako da to adresiramo mjerama za građane koji se griju na resurse koji izazivaju zagađenje. Promet je jedan od uzročnika, i time ćemo se baviti – rekao je gradonačelnik Tomašević.