Novozagrebačko naselje Čehi ovoga vikenda slavi 800. rođendan

Još daleke 1217. godine po prvi puta se spomenulo naselje Čehi. U šatoru iza društvenog doma ove će se subote organizirati proslava tom naselju u čast

Foto: Facebook / Mjesni odbor Čehi

Prvi pisani spomen na novozagrebačko naselje Čehi datira iz daleke 1217. godine. Kao što je očito iz njegova imena, ovo naselje ima češke korijene te su ga očito osnovali doseljenici iz Češke. Iako danas u Čehima više nema stanovnika češke narodnosti, to je najstarije poznato češko naselje u Hrvatskoj, ujedno drugi dokaz rane prisutnosti Čeha na zagrebačkom području.

Najstariji trag Čeha u Zagrebu nalazimo odmah na početku pisane povijesti grada kad je za prvog biskupa Zagrebačke biskupije imenovan Čeh koji se zvao Duh. Nije poznato kada su češki doseljenici došli u selo koje je po njima nazvao Čehi, a postoje četiri mogućnosti. Prema prvoj, neka skupina Čeha doselila se još u sedmom stoljeću zajedno s Hrvatima, a prema drugoj pretpostavci selo Čehi su osnovali i dali mu ime glagoljaši protjerani iz Velike Moravske nakon smrti svetog Metoda 885. Postoji teorija da je jedan od potomaka tih doseljenika bio i prvi zagrebački biskup, Čeh Duh. U tom slučaju, češka prisutnost na zagrebačkom području bila bi starija od samog Zagreba.

Prema trećoj pretpostavci, upravo je Duh kao prvi zagrebački biskup doveo doseljenike iz svoje domovine Češke koji su se nastanili na kraljevskom posjedu u dolini Save nedaleko Zagreba, a prema četvrtoj pretpostavci, češki doseljenici došli su kasnije, no svakako do početka 13. stoljeća kada se “mala Češka” na području Zagreba prvi put spominje.

Stanovnici Čeha će sve posjetitelje u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom i Češkom besedom Zagreb upoznati s bogatom poviješću naselja. Proslava je zakazana za poslijepodnevne sate, u subotu, 30. rujna. U šatoru iza društvenog doma bit će izloženi štandovi i balon na topli zrak, te organizirane razne aktivnosti. Svečani dio proslave planira se za 18:30 sati kada ćete moći upoznati češki zbor i folklor, te doznati više o povijesti naselja Čehi. Do dugo u noć sve će okupljene zabavlajti grupa Minas.