Novogradnja je preskupa, cijene stanova će pasti

Autor:: Bruno Matković 9/13/2011 12:20

Polovica ispitanih agencija očekuje pad cijena stanova u idućih godinu dana, dok njih 80 posto iz Zagrebačke županije smatra da je novogradnja nekvalitetna i preskupa, pokazalo je istraživanje Centra nekretnina kojim je bilo obuhvaćno više od 100 agencija za posredovanje nekretnina.

Cilj istraživanja je bio saznati kakva su razmišljanja agencija o trenutnom i budućem stanju na tržištu nekretnina.

-.-Centarnekretnina.net-.-Polovica ispitanih agencija očekuje pad cijena stanova u idućih godinu dana te predviđaju prosječni pad od osam posto. Također predviđaju pad cijena vikendica, apartmana i građevinskog zemljišta. Prosječni očekivani pad cijena vikendica i apartmana je 10,6 posto, dok je očekivani pad cijena građevinskog zemljišta 12,2 posto, piše u priopćenju.

Apsolutno sve agencije iz Zagrebačke županije smatraju da su tražene cijene nekretnina općenito previsoke.

Utjecaj ulaska u EU na tržište nekretnina

Većina agencija smatra da ulazak Hrvatske u EU neće značajnije utjecati na cijene nekretnina. Ideja stvaranja javnog registra ostvarenih cijena na tržištu nekretnina dobila je pozitivan odjek među agencijama za posredovanje nekretnina, čak njih 71 posto potvrdno je odgovorilo na ovaj upit CentraNekretnina.

Većina agencija zadovoljna je trenutnom kontrolom, a neke agencije bi htjele da se kontrola pojača zbog nekiih agencija koje izbjegavaju plaćanje poreza.