Novogodišnje odluke su ‘out’, želje su ‘in’

Sarah Srdar

Autor: Sarah Srdar 1/5/2014 18:30

Nova godina, novi početak. Najčešće u glavi tako posložimo stvari jer zbog čega bi inače iščekivali baš svaku novu godinu? U novu ulazimo uređeni, opeglani, s frizurom, u novoj haljini, cipelama, a neizostavno je i crveno donje rublje koje nam navodno donosi sreću. Upravo zbog toga radimo i liste novogodišnjih odluka, od kojih neke već tamo negdje krajem siječnja prekršimo. No, nema veze, iza ugla je korizma pa opet imamo šansu da 46 dana ne konzumiramo ‘zabranjeno’.

Među deset najčešćih novogodišnjih odluka nalaze se:

1. smršavjet ću
2. prestat ću pušiti
3. neću piti alkohol
4. provoditi ću više vremena s obitelji i prijateljima
5. počet ću vježbati
6. počet ću štedjeti
7. živjet ću zdravije
8. postat ću organiziraniji
9. naučit ću nešto novo
10. pomagat ću drugima i biti suosjećajniji.

Zašto većinu obećanja koje damo sami sebi 1. siječnja tako brzo prekršimo? Prema mišljenju nekih zbog postblagdanske depresije u koju upadnemo nakon blagdana Sveta tri kralja ili kad se, ako imamo mogućnosti i sreće, vratimo sa skijanja, negdje tamo sredinom siječnja.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Tada se suočavamo s obvezama koje nas čekaju i lako pokleknemo pred redom mliječne čokolade koja nas mami s police. Isto tako, još uvijek je prehladno za trčanje na otvorenom, a nemamo novca za teretanu jer smo se istrošili za Božić. Ali, za mršavljenje ima vremena, ljeto nam stiže tek za šest mjeseci. Tako razmišlja velika većina žena, a onda već kad neće odmah krenuti s mršavljenjem, zašto ne bi popila i koju kap alkohola, pa na kraju zaključuje kako u vodu pada i ideja za zdravijim življenjem. I tako u krug, iduće godine, 1. siječnja kreće sve ispočetka.

Novogodišnje odluke ispisujemo u dnevnike, na blogove, u rokovnike, na šarene papiriće ili ih radimo u obliku pisma, šarenim flomasterima u tisuću boja. Na kraju završe na dnu koša za smeće. Nije li onda pametnije sebi, ali i cijelom svijetu poslati najljepše novogodišnje želje?

Nitko od nas ne zna što nam godina koju smo tako željno čekali nosi. Vjerojatno svega pomalo. I suza, i smijeha, i veselja, i tuge. Bolje je, naravno, što više lijepog, a što manje ružnog.

Moji prijedlozi su:

1. zdravlje
2. sreća
3. posao
4. ljubav
5. hrabrost
Dalje odlučite sami.

Novogodišnje odluke su ‘out’, pa koliko ste ih puta sami prekršili. Novogodišnje želje su ‘in’. Što ste si vi poželjeli u 2014.?