Sto Hrvata bi spasilo državni proračun

Autor: Ivana Šimac 1/6/2014 12:40

Hrvatska na popisu država dužnica, još dobro stoji. Iako bi čovjek na prvu pomislio drugačije upravo Sjedinjene Američke Države upisuju najveći dug, čak 12 tisuća milijardi dolara, dok su svi Hrvati zajedno dužni ‘samo’ 51 milijardu eura. Iako se radi o bruto dugu, odnosno svakom vanjskom zaduženju države, ukoliko se porez bude opraštao, a dug otpuštao, ništa od blagostanja na našim računima.

– Porezna uprava sukladno odredbama Općeg poreznog zakona redovito provodi prisilnu naplatu poreznog duga temeljem ovršnih i vjerodostojnih isprava. Postupak ovrhe pokreće se po službenoj dužnosti u slučaju kada porezni obveznik ne plati dug u propisanom roku za dobrovoljno izvršenje odnosno kada dospjeli dug ne plati ni po Opomeni nadležne ispostave Porezne uprave. Postupak ovrhe pokreće se u nadležnoj ispostavi Porezne uprave donošenjem rješenja o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika koji ima na računu kod banke. Porezna uprava pokreće ovršni postupak protiv svih poreznih obveznika koji u zakonskim rokovima ne podmiruju svoje dužne obveze bez obzira radilo se o fizičkim ili pravnim osobama – odgovorila mi je Porezna uprava na upit o gledanju kroz prse nekim ‘velikim ribama’, koji dan danas ne plaćaju poreze državi, a njihovo je poslovanje javna tajna.

Međutim svega je 100 Hrvata, na popisu koji je dužine nekoliko metara, dužno državi 4,2 milijarde eura. Kako je većina toga novca u tekućem stanju, a ne fizičkom, tako je i taj dug nemoguće naplatiti, a tko je kriv što se dug nije naplaćivao postepeno, pa se možda ne bi došlo do tako visoke cifre.

– Porezna uprava je u 2012. godine pokrenula projekt eOvrhe s ciljem veće efikasnosti i bolje kontrole ovršnog postupka, te ekonomičnosti samog postupka pljenidbe novčanih sredstava smanjenjem troškova dostave rješenja o blokadi u Financijsku agenciju. Elektronička dostava obavlja se preko portala eOvrhe koji omogućava efikasnu kontrolu ovršnog postupka pljenidbom novčanih sredstava na način da se sva izdana rješenja o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava nalaze na portalu eOvrhe, te u slučaju da neko rješenje nije pravodobno dostavljeno u Financijsku agenciju na izvršenje, portal će automatski za takvo rješenje signalizirati da nije na izvršenju – nastavlja Porezna, kao da Ivo Dean, najveći hrvatski dužnik, bivši vlasnik šibenske hotelijersko-turističke kuće “Rivijera”, može platiti dug bankama od 169 milijuna kuna.

Čini se kako se dužnicima ne može stati na kraj, ali evo jedne ideje kako možete riješiti svoje probleme. Marko je u suradnji s kolegicom Lanom, smislio jedan zanimljiv način kako ovim malim dužnicima stati na kraj – javna sramota čini se pali!

– Osmislili smo stranicu na kojoj ljudi mogu imenom i prezimenom objavljivati imena osoba koje su im dužne novac. Ima tu i manjih i većih cifri, ali u principu ako vam poslodavac nije isplatio plaću, ili ste posudili novac koji nikada niste dobili natrag, na našoj stranici možete javno objaviti imena i prezimena dužnika. Ako ništa, doživjet će javnu sramotu, što nikome nije ugodno proživjeti – kaže Marko Pavlić, jedan od osnivača grupe.

Osjećali se prozvani ili ne, moramo biti svjesni da se dug uvijek mora naplatiti, bio to materijalni ili moralni dug, sve uvijek dođe na naplatu. To se nauči već u prvom osnovne pa mi nije jasno kako smo toliko dužni?!