Novi kraći tramvaj štedi na struji i putnicima

Autor:: Elena Grassi 12/23/2009 19:33

Prvi kraći niskopodni tramvaj, koji od jutros vozi zagrebačkim ulicama na liniji devet, za 11 metara kraći je od klasičnog niskopodnog tramvaja i potpuno je priolagođen zagrebačkoj prometnoj mreži.-.-Ivan Radovic-.-

Službeni naziv tramvaja je TMK 2200-K kojeg je proizveo konzorcij Crotram, sastoji se od tri modula, a kapacitet putnika iznosi 130 ljudi koji se voze istodobno. Kratki niskopodni tramvaj bit će raspoređen na linije s manjim prijevoznim opterećenjima, a osim toga će trošiti manje energije tokom vožnje.

U usporedbi s dužim prethodnikom, i kod izrade ovog tramvaja korištena su najmodernija tehnička rješenja. Ima dva modula i 72 putnička mjesta manje, a brzina koju postiže iznosi 70 kilometara na sat.

– Tramvaj je koštao oko milijun i pol eura, dakle pola milijuna manje nego predhodni niskopodni, a kapacitetima je prilagođen i da bude u službi noćnih linija – rekao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a.

Prema izjavi gradonačelnika Milana Bandića, očekuje se izrada modela financiranja još 60 niskopodnih tramvaja ovog tipa.

ZET-ov vozni park za sada broji 192 tramvaja, a po planovima razvoja vozni park činit će samo tri tipa tramvajskim motornih kola: NT 2200, 2100 i osuvremenjeni 301, a ostali koji danas voze moći će se vidjeti jedino u Tehničkom muzeju.

– Novi, kraći niskopodi tramvaj gotovo je isti kao prethodnik, no ipak se razlikuje u nekim detaljima. Tako sjedala, koja se u dužem tramvaju nalaze preko puta ulaznih vrata, nisu povišena, a postoji osam rasklopivih sjedala koja su ograđena staklom i u paru izdvojena od ostalih. Inače su ta mjesta predviđena za invalide. Razlika se vidi još jedino u prozorima – riječi su našeg fotoreportera.