Neuravnotežena zastupljenost žena na tržištu rada

Autor: Margarita Weisz 9/23/2014 14:19

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba održana je tribina ‘Koliko smo zapravo ravnopravni’ na kojoj se govorilo o neravnopravnom položaju žena na tržištu rada.

– Dakle, 2013. godine broj ugovora o radu na određeno vrijeme bio je 94 posto, a 2012. je bio 92 posto. Jaz u plaćama i dalje čvrsto stoji na 10 posto, a posebno zabrinjava postotak visokoobrazovanih žena na tržištu rada gdje se čak 67 posto nalazi na Zavodu za zapošljavanje dok je novonezaposlenih u 2013. godini bilo 51 posto – rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Lubičić.

– Udio zaposlenih žena je manji od muškaraca, također imaju kontinuirano nižu mjesečnu plaću. Gospodarska aktivnost žena u Hrvatskoj je niža od prosjeka Europske unije, ekonomska aktivnost žena je također niža. To nas vodi do zaključka da je nepovoljni indikator na tržištu rada žena u odnosu na muškarce – ističe rukovoditeljica Odsjeka za rad s poslodavcima HZZ-a Ivana Šimek.

Neuravnotežena zastupljenost žena također je vidljiva na upravljačkim strukturama te na području poduzetništva, znanosti i inovacija. Ipak najčešći oblik diskriminacije posebno prilikom traženja posla je pitanje majčinstva.

– Jedno od naših istraživanja je pokazalo da su žene za vrijeme trudnoće ili nakon povratka s rodiljnog dopusta u 55,3 posto slučajeva doživljavale prestanak radnog odnosa ako je bio na ugovor na određeno vrijeme ili su dobile prestanak radnog odnosa kao tehnološki višak ili su bile premještene na niža i manje plaćena radna mjesta – objasnila je Ljubičić.

Podzastupljenost žena u politici još uvijek nije regulirana zakonom, a upravo je nužna primjena politike jednakih mogućnosti kako bi se uklonila rodna neravnopravnost na tržištu rada.