Nemojte izbjegavati razgovor s djetetom o otkazu

Hrvatski zavod za zapošljavanje

Autor:: T.M./Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba 10/23/2012 10:23

Kako djetetu objasniti da ste dobili otkaz ili da vam je smanjena plaća, pitanje je koje muči većinu onih koji dobiju otkaz i one kojima su smanjeni prihodi.

-.-Caritas-.-U Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba objavili su nekoliko savjeta za roditelje. U odgovoru na to pitanje, važno je voditi računa da ne treba pred djecom skrivati tešku situaciju u obitelji nastavljajući s jednakim ili čak većim trošenjem kako bi se dijete zaštitilo.

U teškim vremenima, moguće je da dijete neće moći imati sve pogodnosti kao prije, sve sportske aktivnosti, satove plesa i slično. Važno je da roditelj kaže djetetu kako će morati u jednom razdoblju izabrati između nekih aktivnosti, te mu ponuditi alternativu. Konačno, uvijek se može raspitati za slične, a besplatne ili jeftinije aktivnosti.

Starije dijete će naučiti štedjeti i s roditeljima tražiti slične mogućnosti, ako vidi da je roditelju stalo da se njihove potrebe za učenjem i aktivnostima i nadalje zadovoljavaju.

Izbjegavanje razgovora o problemima može povećati tjeskobu kod djeteta

Kao u svim drugim situacijama, dobro je da djeca sudjeluju u događanjima u obitelji u onoj mjeri u kojoj to mogu razumjeti. Mala djeca obično znaju rade li im roditelji ili ne i što na poslu rade, a ona koja su pred polaskom u školu znaju i zanimanje roditelja, gdje rade i da za to što rade dobivaju plaću. Što su starija, djeca bolje razumiju odnose i status nekog posla.

Ako je roditelj u krizi na poslu, pred gubitkom posla ili ga je već izgubio, dijete o tome treba onoliko informacija koliko može razumjeti i koje se tiču njega. Ono može znati ukoliko roditelj više ne radi, ali da i tada od roditelja dobije garanciju da će odrasli u obitelji uvijek učini sve da dijete ima ono što mu treba.

Roditelji mogu djetetu reći kako se planiraju nositi s novonastalom situacijom. Tajnovitost, izbjegavanje razgovora o nastalim promjenama i nepoznavanje situacije kod djeteta može samo pojačati tjeskobu jer, bez obzira na to što mu nije jasno rečeno što se događa, dijete će vrlo vjerojatno primijetiti promjene kod roditelja, njihovu zabrinutost i drugačije ponašanje, na što će i samo počet reagirati. U razgovorima s djecom treba izbjegavati katastrofične scenarije, jer oni ne mogu jasno razumjeti sve roditeljske mogućnosti i mogu ih vidjeti puno težima nego što stvarno jesu.

Ukoliko roditelj pokazuje snažnu tjeskobu i osjećaj bespomoćnosti, kao i nedoraslost novonastaloj situaciji, tada će i djeca osjećati i iskazivati izraženiju zabrinutost, potištenost, razdražljivost, separacijske teškoće i druge reakcije koje ukazuju na pojačani stres kod djece. Zadaća odraslog je u teškoj situaciji pokušati održati razuman i miran stav u odnosu na dijete.

Više o ovoj temi pogledajte OVDJE.