Ne postoji besplatan lijek za Alzheimerovu bolest

Autor: Margarita Weisz 9/25/2015 10:08

Alzheimerova bolest je bolest mozga, napredovanjem dovodi do demencije, što znači do gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja i osobnosti bolesnika. Bolest je to koja pogađa čitavu obitelj, a tome svjedoči Zvjezdana koja je prije više od devet godina primijetila neobično ponašanje svog supruga.

– Odjednom shvatite da se osoba pored vas čudno ponaša i ne razumijete što se događa. Djeca i ja smo mislili da se radi o depresiji, ali nažalost se nije bila riječ o depresiji – rekla je supruga oboljelog od Alzheimerove bolesti Zvjezdana Šabijan.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu u organizaciji Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest obilježen je Svjetski dan te bolesti. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 80 tisuća oboljelih, a s obzirom da spadamo u jednu od najstarijih populacija u Europi, brojka će i dalje rasti. Rano prepoznavanje bolesti ključno je za bolesnika i njegovu obitelj.

– Smatra se da je najbolje da je bolesnik što dulje u obitelji jer je to njegovo okruženje, ali i toj obitelji treba pomoći. Potrebno je imenovati neformalnog njegovatelja i toj osobi i obitelji pomoći koliko je moguće – istaknuo je predsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Ninoslav Mimica.

Liječenje koje može pomoći bolesnicima skupo je i u Hrvatskoj ne postoji lijek koji se može dobiti besplatno.

– Moj muž se nalazi u privatnom domu, sve plaćam, smještaj, infuziju koja mu je potrebna, svaki antibotik i dodatne pelene jer HZZO ne osigurava dovoljno – objasnila je Šabijan.

– Mi ćemo danas tražiti da se makar jedan od lijekova stavi na A listu odnosno listu lijekova koji se ne plaćaju. Mora postojati bar jedan lijek koji je besplatan – zaključio je Mimica.

Upravo bi lijekovi na teret zdravstvenog osiguranja predstavljali značajan korak u poboljšanju kvalitete života pacijenata. Gradonačelnik Milan Bandić također je najavio bolju skrb za oboljele od Alzheimerove bolesti.

– Mi ćemo uskoro na dva mjesta otvoriti palijaciju u Gradu Zagrebu tako da ćemo korespondirati s europskim iskustvima – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.