Naplata odvoza smeća postaje luksuz

Marko Melčić

Autor: Irija Čajavec 1/20/2010 16:24

Novi model naplate odvoza smeća u Zagrebu više se neće plaćati po kvadraturi stana, već po broju ukućana. Do te odluke čelnici Grada Zagreba došli su zbog prilagođavanja standardima Europske unije.

-.-Marko Prpic/VLM/ PIXSELL-.-Odluka je u neku ruku ironična jer će siromašniji građani koji žive u stanu od 30 kvadrata i imaju više ukućana plaćati odvoz više, nego netko tko živi u vili od 500 kvadrata sa manje ukućana. Primjeri su brojni imućni građani. Logično je i u pravilu točno da ljudi koji žive u stanovima veće kvadrature imaju više novaca, od onih koji su u manjim stanovima.

Dolazi do još jednog problema, koji se tiče podstanara koji žive u Zagrebu. Njih ima otprilike oko 300.000, no prijavljeno ih je znatno manje. Tko će plaćati njiov otpad?! Stanovi u kojima žive podstanari formalno su prazni, a u njima može živjeti i do petero podstanara i više.

– Svijestan sam toga, ali tu se nažalost ništa ne može, mi nemamo podatke za oko 40 posto stambenih površina.- rekao nam je direktor Čistoće, Marko Melčec.

Od Uskrsa kao osnova za izračun troškova uzimati će se volumen otpada pojedinog kućanstva, odnosno prema zaduženom volumenu spremnika za odlaganje komunalnog otpada.

-No do toga je još puno posla, ne slažem se sa zakonom koji će nastupiti od veljače, no nažalost ja tu ne mogu ništa- rekao je Melčec.