Nakon puna dva desetljeća kreće izgradnja nove Osnovne škole Horvati

Postojeća zgrada škole stara je 127 godina i dotrajala je u svakom smislu.

FOTO: Facebook/ OŠ Horvati
Grad Zagreb pokrenuo je postupak javne nabave za izvođača radova izgradnje i opremanja nove Osnovne škole Horvati na Knežiji.

– Postojeća zgrada škole stara je 127 godina i dotrajala je u svakom smislu. Nova škola najavljuje se već desetljećima, a još 2006. godine bio je raspisan arhitektonsko-urbanistički natječaj za njenu izgradnju. Međutim, tek smo u mom mandatu riješili imovinsko-pravne odnose, osigurali sredstva iz proračuna i sve ostale preduvjete za realizaciju ove škole – istaknuo je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

– Ovo je još jedan od takozvanih ‘Projekata 20’ koji su se desetljećima obećavali u prazno, a mi ćemo ga realizirati – zaključio je gradonačelnik Tomašević.

Nova osnovna škola Horvati nalazit će se nedaleko dosadašnje škole, a sastojat će se od 17 učionica za 400 učenika, dvije sportske dvorane – jedne veće, dvodijelne, i jedne manje, zatim kuhinje i blagovaonice, knjižnice s čitaonicom, kabineta i drugih pratećih prostora, vježbališta te velikog školskog dvorišta. Procijenjeni iznos investicije je 15 milijuna eura s PDV-om, s rokom završetka radova od 15 mjeseci.

– Jako nas veseli početak izgradnje nove Osnovne škole Horvati, još jednog od već doista brojnih projekata izgradnje vrtića i škola u našem mandatu. Također podsjećam da smo udvostručili redovito financiranje škola i vrtića, kao i osigurali velika dodatna sredstva za investicije u postojeće škole i vrtiće. Cilj nam je unaprijediti kvalitetu odgoja i obrazovanja svuda u Zagrebu, i želimo da se u svakoj gradskoj četvrti, i svakoj školi i vrtiću, vidi koliko nam je važno ulagati u djecu i mlade – istaknula je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Nakon što bude izgrađena nova škola, stara će škola biti srušena, s obzirom da se nalazi na koridoru planirane buduće gradske avenije.

FOTO I TEKST: Grad Zagreb