Nakon 161 godine Lucijsko Spravišće vraćeno kući

Autor:: Dolores Malivuk 12/14/2009 16:17

Grad Lukavec po prvi puta nakon 1848. godine bio je mjesto održavanja Lucijskog spravišća koje se održava na blagdan Sv. Lucije 13. prosinca ispred starog dvorca Lukavec.  

Lucijsko spravišće, započelo je pucnjem iz drvenog topa te okupilo brojne goste i plemstvo Plemenite opčine turopoljske. Uz gradonačelnika Velike Gorice, Dražena Barišića i njegove zamjenike, slavlju se pridružio i  župan Plemenite općine Turopoljske,  Franjo pl. Kos.

Nakon pozdrava gostiju i uvodnih riječi u radnom dijelu spravišća prisegu su dali izabrani suci koji vode rad 22 sučije u Turopolju.

– Brojem, kvalitetom i organizacijom događanja kojom se promiče bogata povijest i baština ovoga kraja možemo biti zadovoljni, ali drugom važnom stavkom našega programa, a to je povrat imovine zemljišnim zajednicama, baš i ne – rekao je župan Franjo pl. Kos.

Podnijelo se i godišnje izvješće rada Plemenite općine turopoljske o kulturnom djelovanju i njegovanju turopoljske tradicije te o radu na povratu imovine, koja je Plemenitoj opčini turopoljskoj oduzeta 1947. godine

Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh i ujedno predsjednik goričkog HNS-a, najavio je kako će već u siječnju pokrenuti postupak kako bi ovo pitanje došlo na raspravu u Hrvatskom saboru, a time bi se uz političku volju došlo i do Zakona o povratu oduzete imovine. 

Nakon održane smotre Turopoljskog banderija, Lucijsko spravišće završilo je pucnjem iz drvenog Turopoljskog topa. Kako je počelo, tako je i završilo.