Najsiromašniji Zagrepčani dobit će drva za ogrjev

Svako će domaćinstvo dobiti 4 kubna metra, odnosno dvije palete drva.

FOTO: Otvorena televizija

U Rasadniku Jankomir započela je podjela drva za ogrjev Zagrepčanima slabijeg imovinskog stanja. Naime, Grad Zagreb je u suradnji sa Zagrebačkim holdingom i Podružnicom Zrinjevcem organizirao akciju prikupljanja stabala stradalih u oluji 19. srpnja te njihovu podjelu potrebitim građanima.

– Prema prvoj procjeni bilo je deset tisuća oštećenih stabala, no tek sada vidimo da je toga puno više i da ih je potrebno još toliko orezati tijekom sljedećeg perioda. Sva ta biomasa koja je nastala kao posljedica sanacije nevremena deponirana je na nekoliko deponija. Ta biomasa ide ili kao gorivo u bioenergane ili kao smjesa za proizvodnju komposta, a jedan dio smo odvojili za ogrjev – rekao je Damir Grgić, direktor Zrinjevca.

– Ne samo da se radi o našim siromašnim sugrađanima, već o onima koji doista žive u jako teškim životnim uvjetima. Njih je u Zagrebu 1420, a jedan manji dio grije se na drva – pojasnila je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović.

FOTO: Otvorena televizija

– Za oko 200 najsiromašnijih građana pripremili smodrva za ogrjev. Svako će domaćinstvo dobiti 4 kubna metra, odnosno dvije palete drva. Nadamo se da će im to pomoći da lakše prebrode zimu – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević te najavio kako uskoro kreće i podjela komposta.

– Zagrepčanima koji imaju vrtove moći će dobiti 1 kubik vrhunskog komposta – kazao je gradonačelnik.

Tomašević se pohvalio i sadnjom stabala u Zagrebu.

– Započeli smo sa sadnjom stabala i u nekoliko tjedana zasadili smo 1700 zamjenskih stabala od 3700 koliko smo najavili – poručio je.