Najbolji mladi umjetnik je – Davor Sanvincenti

Sanvincenti je osvojio boravak u New Yorku tijekom 2010./11. godine i samostalnu izložbu u Galeriji Miroslav Kraljević tijekom 2011. godine

Autor: Maja Gujinović 6/4/2010 12:37

Davor Sanvincenti dobitnik je prve i jedine godišnje nagrade za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj – ‘Nagrade Radoslav Putar’ koju je 2002. godine utemeljio Institut za suvremenu umjetnost. Osim priznanja, Sanvincenti je osvojio šestotjedni boravak u International Studio and Curatorial Program (ISCP) u New Yorku tijekom 2010./11. godine i samostalnu izložbu novih djela u Galeriji Miroslav Kraljević tokom 2011. godine.

-.-D.S. -.-Davor Sanvincenti je u posljednjih pet godina devet puta nagrađivan za svoj radČetvero finalista je u natječaju, između ostalih pedesetak radova umjetnika ispod 35 godina, izabrao mnogobrojni stručni odbor. Radovi Tonke Maleković, Livia Rajha, Davora Sanvincentia i Dragane Sapanjoš mogu se pogledati na izložbi ‘Finale 2010.!’, u velikogoričkoj galeriji ‘Galženica’, na čijem je otvaranju, u srijedu, 2. lipnja i proglašen pobjednik.

Davor Sanvincenti rođen je u Kopru 1979. godine. Školovao se na Filozofskom fakultetu u Rijeci, odsjek za psihologiju; Europskom Institutu za Dizajn u Milanu, smjer interakcije na odsjeku vizualnih medija; Umjetničkoj akademiji Brera u Milanu, odsjek za multimediju i Elektro akustičnom informatičkom centru ‘Argon’ u Milanu, oblikovanje zvuka i medijalno programiranje umjetničkih akcija. Izlaže od 2001. U posljednjih pet godina devet je puta nagrađivan za svoj rad.

– Od početka svog rada fasciniran sam stanjima i oblicima ljudskih osjeta i percepcija. Nema načina da dokažemo da plavu boju ili određeni ton svi doživljavamo na jednaki način. Međutim, po različitim pokazateljima možemo zaključiti da naši perceptivni organi rade slično. Pomna promatranja, zapažanja i istraživanja koja prožimaju znanstvenu i umjetničku sferu okosnica su mog stvaranja – objasnio je umjetnik.

Sanvincenti se na natječaju predstavio s audiovizualnom instalacijom ‘Udaljena intimnost’ koja se, kao ki drugi radovi finalista u ‘Galženici’ mogu vidjeti do 2. srpnja.