Najbogatiji Interliber do sada čeka vas na Zagrebačkom velesajmu

Paviljone 5, 6 , 7 i 7a ispunilo je više od 300 izlagača iz 13 zemalja.

FOTO: Grad Zagreb
Otvoren je 45. Međunarodni sajam knjige – Interliber. Najveća je to književna manifestacija u Hrvatskoj i najveći kulturni jesenski događaj. Šest dana u kojima su pisci glavne zvijezde, a knjiga u fokusu. Sajam za sve generacije, slavi 45 godina u kojima svjedočimo stvaranju ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi. Interliber je mjesto za promociju knjiga, pisaca, pisane riječi, znanosti i znanja. Na samom otvorenje moglo se čuti kako je već odavno nadišao granice Zagrebačkog velesajma. Više od tri stotine izlagača iz 13 zemalja na više od 13000 kvadrata izložbenog prostora pripremilo je premijerna izdanja različitih žanrova u paviljonima 5, 6, 7 i 7a Zagrebačkog velesajma. Osim toga, kroz trajanje manifestacije imat ćemo priliku poslušati više od dvije stotine sati stručnog programa koji će se odvijati na dvije pozorice u paviljonima 6 i 7, dok će se odličan glazbeni program odvijati ispred paviljona 5.
Ove godine svakako treba izdvojiti gostovanje svjetski poznatog pisca Vikasa Swarupa po čijem je romanu snimljen višestruko nagrađivani film „Milijunaš s ulice“. Swarup je Hrvatskom i svime onime što nudi, ostao oduševljen.
FOTO: Ivan Novosel
– Veliko mi je zadovoljstvo biti po prvi put u Hrvatskoj. Proteklih tjedan dana imao sam priliku vidjeti neka bogatstva ove zemlje – od živahnog grada Zagreba do veličanstvenih slapova na Plitvičkim jezerima, pa od zidina u Dubrovniku do Splita. Gdje god sam bio, otkrio sam zemlju bogate povijesti, prekrasne prirode koja oduzima dah i srdačnih ljudi. Interliber je mjesto koje spaja autore, nakladnike, medije i ljubitelje knjige svih generacija i
stvara magiju pričanja priča. Neke su priče važne jer nam dodiruju srce, druge jer dotiču našu vjeru ili naše strahove. Priče nas podsjećaju na to tko smo. Knjige su puno više od tinte na papiru. One su mostovi prema prošlosti, mape prema sadašnjosti i vodiči prema budućnosti – izjavio je Swarup.
FOTO: Ivan Novosel
Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević pokrovitelji su Interlibera.

FOTO: Ivan Novosel

– Čast mi je pozdraviti vas na 45. Interliberu. Svi znamo da Interliber nije samo tradicionalno jesensko okupljanje nakladnika i ljubitelja knjige nego i najveći i najugledniji sajam knjižne produkcije. Interliber nije samo afirmirani sajam knjiga nego jedan od najvažnijih kulturnih događanja kako u Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj. Tome se jednako vesele nakladnici, pisci, stručnjaci, ali i publika. Vjerujem da će knjiga uvijek biti knjiga i da nikakvi elektronički mediji i drugi formati to neće moći zamijeniti. Grad Zagreb se može pohvaliti mnogim ulaganjima u kulturu, ali i u sektor knjige. Možemo i najaviti da ćemo u idućem gradskom proračunu povećati sredstva za kulturne programe koji su vezani uz knjigu – izjavio je na otvorenju gradonačelnik Tomašević.
Interliber je otvorila Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske.
FOTO: Ivan Novosel

– Otvaranje ovog našeg najvećeg sajma knjige uvijek je prilika za razgovor, za podsjećanje na brojne probleme u knjizi i nakladništvu koje smo imali, na zajedničku suradnju u rješavanju tih problema sve s ciljem poticanja knjige i čitanja. Na početku mandata naslijedili smo proračun od tri milijuna za knjigu, sad je to dvostruko više, šest milijuna eura. Veseli me da ćemo u narednom razdoblju osigurati i sredstva iz nacionalnog plana oporavka i otpornosti za poticanje kulturnih i kreativnih industrija. Interliberom uvijek na neki način zatvaramo Mjesec hrvatske knjige koji smo ove godine posvetili prevoditeljima – poručila je ministrica.

Ove godine Interliber obilježava i 150. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke. S ovom borkinjom za ženska prava i prvom hrvatskom novinarkom moći ćete se više upoznati kroz radionice “Zagorki s ljubavlju” te kostimirane šetnje.

Radno vrijeme Interlibera je od 10.00 do 20.00 sati, osim u petak i subotu, kada radi sat vremena duže, do 21.00 sat. Ulaz je besplatan.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.