Nadstrešnice su u Zagrebu vrlo skupa konstrukcija

Marin Knezović iz SDP-a

Autor: Marin Knezović 7/8/2015 23:13

Puno pojava u našim životima može izazvati osjećaj dosade, no malo je onih tako dosadnih da se mogu usporediti s čekanjem na tramvaj ili autobus. Neka pri tome puše snažan vjetar, rominja dosadna kiša ili vas bije jarko sunce čekanje na javni prijevoz postaje izvor frustracije pa i bijesa.

Sve ono što može ublažiti tu neugodu dobro je došlo. Tako su nadstrešnice koje čuvaju nesretne čekače od najgorih pojava u promjeni atmosfere, na mjestima tog trajnog iščekivanja, dobro došle. Konačno nadstrešnice i nisu nešto naročito. Konstrukcija od nerđajućeg čelika plus pleksiglas. Jeftino, a u velikoj mjeri olakšava život građanima.

U slučaju Zagreba to baš i nije tako. U Zagrebu je taj jednostavan dio urbane opreme postao skup, vrlo skup. Na to je upozorio nekadašnji zastupnik u Saboru i Skupštini Grada Zagreba Pero Kovačević. Iznos koji su građani Zagreba platili za famozne nadstrešnice jednostavno je bio nevjerojatan. Nisam mogao odoljeti da u prosincu 2012., tada kao zastupnik u Skupštini Grada, upitam gradonačelnika Bandića o razlozima tako visoke cijene tako malih objekata zaključivši: ”Ako uzmemo da je nadstrešnica u prosjeku velika šest kvadratnih metara ispada da je kvadrat te nadstrešnice oko 2000 eura što je cijena kvadrata stana u dobrom dijelu Zagreba. Čisto sumnjam da se građani od kiše i snijega skrivaju u nadstrešnicama koje poput elitnih stanova imaju podove od bambusa ili talijanskih pločica.”.

Apsurd takve cijene morao bi izazvati pozornost hrvatskog pravosuđa, mislio sam. Kad ono – na prvi pogled nije se dogodilo ništa. Sami sudionici cijele mešetarije oko ubogih nadstrešnica osjećali su se da će biti, na neki način, zaštićeni. Vjerojatno, netko ‘iz vrha’ sudske, izvršne i predstavničke vlasti bio je to spreman, ako ne blagosloviti (ne)djelo, barem zažmiriti na oba oka.

Osmog srpnja 2015. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala protiv petorice hrvatskih državljana, među njima i bivšeg pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, vezano za preplaćivanje nadstrešnica.

Volio bih da se u Hrvatskoj stvari ipak, premda mučno polako, mijenjaju.