Nadamo se da ćemo izbjeći veće katastrofe

Autor: Jelena Jakšić 2/12/2014 15:36

Na području Poljanskog Luga situacija je nakritičnija, bojimo se da se rijeka ne izlije iz nasipa i da ne dođe do velikih katastrofa. Vodostaj je prešao šest i pol metara i još malo fali da se voda ne prelije- kazao je Vladimir Bregović, gradonačelnik Vrbovca, koja je prema svemu sudeći, pretrpila i pretrpit će najveće štete i priznao kako se nada da neće doći do pucanja nasipa.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-Naime, zbog obilne kiše, punih kanala te natopljene zemlje, poplave ugrožavaju više naselja na području Zagrebačke županije, a u nekim mjestima voda je ušla i u obiteljske kuće. U Vrbovcu su se čak oglasile sirene za opću opasnost od poplave, grade se zečji nasipi, a stanovništvo je spremno za evakuaciju.

– Krizna situacija još nije prošla. Potopljena je trafostanica pa je postojala opasnost da ostanemo bez struje, radile su pumpe cijele dane i noći i na svu sreću nismo ostali bez struje, to je bio glavni cilj – rekao je Bregović i dodao kao na nekim područjima vode zna biti i preko pola metra.

Na cijelu situaciju su bili spremni i dodaje kako je Krizni stožer još jučer započeo sa svojim radom te kako ništa neće prepusiti slučaju.

– Prati nas i Županija, svi smo se aktivirali, čujemo da cijela županija ima sličnih problema uzrokovanih padalinama. Naša Luka je također bila još jedno krizno žarište, ali u u tom djelu smo uspjeli sanirati sve kanale i prve problem smo uspješno riješili – nastavlja gradonačelnik.

Pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je za veći dio toka Save. Naglo topljenje snijega uzrokovano neuobičajeno visokim temperaturama za ovo doba godine te obilna kiša koja cijeli dan pada, u Zagrebu te u njegovoj okolici, predstavljaju velike probleme. U Vrbovcu je, čini se, situacija najkritičnija.