Na Trgu nova izložba: “Hrana nije otpad i ja mogu utjecati”

Izložba traje od 10 do 19 sati

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane, 29. rujna 2021. na Trgu bana Josipa Jelačića održana je izložba naziva: „Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati“, a sve s ciljem podizanja svijesti potrošača o ovom problemu ali i utjecaju na promjene navika. Izložbene radove pripremili su učenici srednjih škola, a posjetitelji su mogli saznati koliko se hrane baca, gdje sve nastaje otpad od hrane i kakve sve negativne utjecaje otpad ima na okoliš i klimu.

Učenice srednje škole iz Nove Gradiške predstavile su ideje kako pametno i planski kupovati hranu te koje uobičajene navike i ponašanje prilikom kupovine hrane dovode do rizika nastajanja otpada od iste. Ana Cikovečki, učenica Srednje škole Bedekovčina dodala je još kako su njihovi plakati na temu smanjenja otpada, hrane u restoranima i kantinama, a pripreme za ovaj projekt su trajale 3tjedna.

Jedan od štandova nudio je i brojne recepte za ukusna jela pripremljena od viškova hrane i ostatke prethodnik obroka. Pored navedenog, posjetitelji imaju priliku degustirati jela pripremljena od viškova hrane, testirati svoje znanje iz područja okoliša i otpada od hrane te pogledati video radove na temu sprječavanja otpada od hrane.