Na tramvajskoj stanici Prečko isprika sugrađanima: “Vrlo je izgledno izmještanje pruge s privatnog zemljišta”

Nakon što su u Gradu Zagrebu ponovno zatražili novu procjenu zemljišta u Prečkom, a na kojem se nalazi okretište tramvaja, vlasnici zemljišta su uzvratili udarac.

Foto: Zagrebancija.com

Na tramvajskoj stanici Prečko osvanuo je oglas u kojem se vlasnik, obitelj Maršanić, ispričava sugrađanima.

“Opće je poznato da je dio okretišta tramvaja Prečko u privatnom vlasništvu. Ovim putem se ispričava sugrađanima grada Zagreba, a posebno stanovnicima naselja Prečko, zbog mogućih poteškoća koje bi mogle proizaći iz vrlo izglednog izmještanja pruge s privatnog zemljišta. Privatno vlasništvo je ustavna kategorija i ne smije biti samo slovo na papiru kako to Gradska uprava promovira”, stoji na plakatu.

Foto: Zagrebancija.com

Na ovaj potez primoralo ih je priopćenje Grada Zagreba poslano javnosti 27. veljače 2020., a u kojem su naveli da obitelj traži pet puta veći iznos za otkup zemljišta.

“Od Grada Zagreba tako se traži isplatiti iznos od 426 EUR/m2 koji je 6 puta veći od iznosa koji je isplaćen drugim osobama u istim pravnim situacijama (67 EUR/m2), koji je 5 puta veći od utvrđene tržišne procjene nekretnine (79 EUR/m2), koji je 3,4 puta veći od cijene po kojoj je prodana susjedna čestica (125,00 EUR/m2) te 1,5 puta veći od cijene koju je ugovorio posljednji „stjecatelj“ (premda nema dokaza da je navedeni iznos plaćen) – 280,00 EUR/m2”, navodi se u tekstu koji potpisuje Damir Lasić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje imovinom Grada.

“Također napominjemo i kako je obitelj Maršanić pokrenula postupak povrata za česticu 6353 k.o. Vrapče Novo 1997. godine. Čestica je parcelirana te su napravljene dvije:

a) 6353/1 k.o. Vrapče Novo površine 4434 m2 – koja je vraćena u cijelosti 2011. pa ne stoji tvrdnja da bi se 23 godine čekalo na povrat djedovine,

b) 6353/2 k.o. Vrapče Novo površine 1425 m2 – koja je vraćena u cijelosti 2015. godine (pravomoćno 2018.).

Obitelj Maršanić je česticu 6353/1 k.o. Vrapče Novo (na kojoj nije izgrađena pruga) površine 4434 m2 prodala 2006. godine za cijenu od 125,00 EUR/m2. Druge obitelji koje su tražile povrat, a čije su čestice ušle pod prugu i okretište, primili su naknadu od 67 EUR/m2. Zemljište koje je predmet povrata (danas k.č.br. 6353/1 i 6353/2) je GUP-om od 1973. godine namijenjeno je kao zelenilo i okretište tramvaja, dok Maršanići i njihovi sljednici traže naknadu za građevinsko zemljište. Maršanići su u prosincu 2019. godine zaključili ugovor kojim prodaju a njihov dotadašnji opunomoćenik Goran Husić kupuje spornu česticu na kojoj je izgrađeno okretište tramvaja za ugovorenu cijenu od 280,00 EUR/m2 (premda nema dokaza da je isti iznos plaćen), a s obzirom na to da je riječ o javnom dobru izvan pravnog prometa Grad Zagreb odriče pravnu valjanost predmetnog ugovora”, dodaju iz Grada.

Podsjetimo, obitelj Maršanić je 1. listopada 2019. podignula ogradu na tramvajskom pruzi na okretištu Prečko. RTL-ova emisija Potraga u lipnju je objavila priču o Maršanićima koji tvrde da im je Jugoslavija uzela zemlju da bi izgradila cestu koja nikada nije napravljena. Maršanići su zato 1997. godine tražili zemlju natrag. No Grad Zagreb je, unatoč njihovu pravnom zahtjevu, nekoliko godina kasnije upravo na njihovoj čestici u Prečkom sagradio okretište tramvaja. Tvrde da ih Grad zavlači godinama, a sada im je prekipjelo.