Na Kajzerici traže park sa javnim sadržajem

Autor: Marija Horvat 4/14/2015 13:36

Na livadi sjeverno od Benecekovićeve ulice pokrenuta je inicijativa za izgradnju parka na Kajzerici.

– Okupili smo se na zadnjoj livadi na prostoru Kajzerice. Kajzerica je vrlo gusto izgrađen kvart, a nema trg, a ni javni park. Svakoj zajednici je potreban prostor gdje se može družiti i organizirati zajednička događanja – izjavila je Gordana Dragičević iz udruge ‘Parkticipacija’.

Akcija je organizirana je inicijativu brojnih udruga koje su podržale stanare, a projekt je podržalo i Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata.

– Još nisu do kraja sređeni vlasnički odnosi. Dio parcele je u gradskom vlasništvu, a neke su u vlasništvu privatnika. Željeli bismo potaknuti Grad Zagreb da krene se prenamjenom zemljišta kako bi se ova površina mogla proglasiti javnim parkom – dodala je Dragičević.

Iako vlasnički odnosi još uvijek nisu sređeni, inicijatori akcije nadaju se da će Grad Zagreb dati zeleno svijetlo za izgradnju parka.

– Kampanja je pokrenuta, a idući korak je potpisivanje peticije za izgradnju javnog parka. Nadamo se da će peticiju potpisati osobe iz javnog života i na taj način podržati našu inicijativu. Vidjet ćemo kako će se Grad Zagreb odnositi prema tome, ali imperativ je da ovaj prostor bude upisan u Generalni urbanistički plan kao javni park – izjavio je Saša Šimpraga iz platforme 1POSTOZAGRAD.

Kajzerica ima više od pet tisuća stanovnika, a njihov interes za gradnju parka je velik.

– Svjedočnimo tome da je interes za javnim parkom velik, ljudi su došli podržati ovu akciju. Nadamo se da će ovaj prostor zaživjeti i da će uz park ovdje biti izgrađeno i dječje igralište – dodala je Gordana Dragičević.

Stanovnici se nadaju da će dobiti dugoočekivani prostor za javnu namjenu i druženje te da će samim time Kajzerica doista zaživjeti.

– Zato sam i ovdje da podržim ovu akciju. Slična situacija je bila i sa školom. Dobili smo školu, a možda dobijemo park i postanemo pravo naselje – izjavio je Goran Stančić, jedan od stanovnika Kajzerice.