Kako do Zagreba bez opušaka?

Autor: Alen Ostojić 4/14/2015 13:30

Postoji tvrdnja da su opušci najrašireniji otpad na planeti. Svake godine na javne površine gradova baci se nevjerojatnih 3,5 bilijuna opušaka. Ono što je najgore, njihovi filtri nisu biorazgradivi. Napravljeni su od celuloznog acetata koji se sporo razgrađuje i ne gubi toksičnost. Mnogi gradovi u svijetu, na različite načine, bore se protiv smanjenja opušaka na javnim površinama.

U bečkim javnim pepeljarama 2013. godine završilo je 61 milijun opušaka zahvaljujući nizu mjera koje je glavni grad Austrije proveo u cilju podizanja svijesti svojih stanovnika i posjetitelja o zagađenju okoliša koje uzrokuju bacanjem opušaka po pločnicima i drugim javnim površinama. Prema podacima koje je objavio kontaktni ured grada Beča u Zagrebu u rujnu 2009. u bečkim javnim pepeljarama završilo je 800.000 opušaka, a u travnju 2013. čak 1,2 milijuna objavila je HINA u srpnju 2013.  Bečka komunalna služba za zbrinjavanje otpada, 2012. godine uvela je niz dodatnih mjera kako bi pušačima omogućila pravilno zbrinjavanje opušaka pa je tako po Beču razmješteno 12.800 koševa za smeće koji imaju ugrađenu cijev za opuške. Osim toga u gradu je na mjestima, gdje nije moguće postavljanje koševa za smeće, postavljeno dodatnih 800 cijevi za zbrinjavanje opušaka koje imaju upadljiv dizajn. Cijevi izgledaju poput predimenzioniranih cigareta, a oblijepljene su i poznatim bečkim kolokvijalnim izrazom ‘Host an Tschick’ (‘Imaš čik’).

Pored ovih poticajnih mjera uvedene su i kazne koje naplaćuju bečki čuvari komunalnog reda. U prvih sedam mjeseci 2013. izdali su 324 opomene, a naplaćeno je 1.049 kazni u visini od 36 eura.

A naš bijeli Zagreb grad? Ne pada mi na pamet da ikome solim pamet, ali Zagreb je postao jedna velika pepeljara.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Često možete vidjeti sugrađane kako bacaju opuške cigareta na ulicu, pločnik, na tramvajskom stajalištu, parkingu i dr. Nažalost, još uvijek možete vidjeti i kako građani pljuju žvakaće gume na javnim površinama,  pljuvanje na ulici, pražnjenje nosa, uriniranje i ostale pokazatelje primitivizma. 

Šećući gradom, možete uočiti zaposlenike trgovačkih radnji, osiguravajućih kuća, banaka i dr. kako stoje ispred ulaznih vrata i puše. Pepeljaru nećete vidjeti u njihovoj blizini. Jedan doista ružan prizor.

Bacanje opušaka postao je društveno prihvatljiv obrazac ponašanja u našem gradu, a svako namjerno bacanje opušaka na javnu površinu predstavlja zagađivanje grada. Bacanje opušaka na tlo svjedoči o nepostojanju građanske kulture, nepostojanju odgovornosti pa i nepostojanju pozitivne emocije  prema vlastitom gradu.

Naravno, u gradu postoje veći problemi od opušaka na ulicama. Postoji i Čistoća koju mi plaćamo da grad bude čist, ali temeljno pitanje je zaslužuje li Zagreb opuške i ostalo smeće na svojim ulicama?

Koliko se na javnim površinama Zagreba nalazi javnih pepeljara? Koliko se uopće opušaka svaki dan odloži u javnim pepeljarama? Koliko se opušaka baci svaki dan na pločnike, trgove i ostale javne površine?

To su pitanja koja me muče, pa sam u veljači ove godine poslao upit Zagrebačkom holdingu – podružnici Čistoća. Odgovor je slijedeći.

Na području grada Zagreba u ovom trenutku Zagrebački holding d.o.o podružnica Čistoća održava 3.971 košaricu za odlaganje sitnih otpadaka. Od ukupnog broja košarica, 40 posto ih ima pepeljaru za opuške. Prema gradskim četvrtima, raspored košarica je slijedeći:

1. Brezovica………………….…..…54
2. Črnomerec………………..…..274
3. Donja Dubrava…………..….105
4. Donji Grad…………….…..…..761
5. Gornja Dubrava……….…….220
6. Gornji Grad-Medveščak…344
7. Maksimir………………………….286
8. Novi Zagreb-Istok…….…….184
9. Novi Zagreb-Zapad…….…..144
10. Peščenica-Žitnjak……..…..197
11. Podsljeme………………….…….98
12. Podsused-Vrapče………….…86
13. Sesvete……….…………………290
14. Stenjevec……………………….129
15. Trešnjevka-Sjever…….….170
16. Trešnjevka-Jug………………266
17. Trnje………………………….…..363

Čistoća nema procjenu koliko Zagrepčani dnevno opušaka odlože u javne pepeljare, odnosno koliko opušaka dnevno odbace na javne površine, iz razloga što opuške ne odvajaju prilikom čišćenja javnih i prometnih površina grada. To znači da se opušci zbrinjavaju zajedno s ostalim otpadom.

-.-HSLS-.-Pokušat ću do tog podatka doći na malo drugačiji način. Prema procjenama zdravstvenih radnika, u Zagrebu ima više od 40.000 redovnih pušača. Moj prijatelj koji je redovni pušač, u prosjeku dnevno popuši jednu kutiju cigareta. Zaključak bi bio da se u Zagrebu dnevno popuši 800.000 cigareta i isto toliko opušaka odbaci. Prema nekim procjenama, samo 10 posto opušaka zbrine se na pravilan način, dok ostatak završi na javnim površinama.

Evo nekoliko osobnih prijedloga Gradskoj upravi za smanjenje opušaka na javnim površinama:

1. U Odluku o komunalnom redu treba unijeti konkretnu zabranu bacanja opušaka (i žvaka, pljuvanja i sl.) na javnim površinama, kao i primjerenu novčanu kaznu,

2. Deklaracija gradonačelnika o smanjenju pušenja i odgovarajućem zbrinjavanju opušaka za poslovnu zajednicu grada Zagreba, s ciljem smanjenja ovisnosti od pušenja i onečišćavanja okoliša,

3. U suradnji s proizvođačima cigareta, pokrenuti  kampanju podizanja svjesnosti kod građana o štetnostima i opasnostima bacanja opušaka na javne površine. Također, kod izdavanja dopuštenja za organizaciju koncerata na javnim površinama, organizatoru treba postaviti uvjet da  osigura i tzv. džepne pepeljare koje se besplatno dijele posjetiocima,

4. Zagrebački holding – Čistoća, pušačima na javnim površinama treba omogućiti adekvatnu infrastrukturu za pravilno zbrinjavanje opušaka,

5. Pokrenimo projekt recikliranja opušaka. Zašto ne? Gradonačelnik Vancouvera Gregor Robertson je pod motom da želi do 2020. izgraditi ‘Najzeleniji grad na svijetu’, 2013. godine u suradnji s tvrtkom TerraCycle, uz podršku proizvođača cigareta i angažman građana (učešće udruga za pomoć beskućnicima i socijalnih zadruga) pokrenuo projekt recikliranja opušaka. Rezultati su odlični, a projekt su prihvatili drugi gradovi u Kanadi i SAD-u.

U činjenju Zagreba ljepšim, urednijim i sigurnijim, pokažimo sposobnost, odgovornost i kulturu. Neka Zagreb bude primjer ostalima!