MUZEJ KAZALIŠTA I GLAZBE: U tijeku razrada projekta za dugoočekivani muzej

Zagrepčani s ponosom mogu reći kako njihov grad ima mnogo muzeja, a čini se kako bi uskoro mogao dobiti još jedan. Naime, baletni umjetnik Jelko Yuresha donirao je svoju kolekciju baletnih kostima Muzeju za umjetnost i obrt, što je potaklo razmišljanja da se u Zagrebu napravi dugoočekivani Muzej kazališta i glazbe

– Zaključili smo da je donacija baletne kostimografije dobar temelj iz kojeg bi mogli krenuti u realizaciju. Pročelnik Tedi Lušetić i ja smo dobili zadatak da krenemo u razradu projekta. Riječ je o vrlo kompleksnom projektu, tu se ne radi o jednoj zbirci već o nekoliko koje treba okupiti. Čini mi se da sad trenutno u raznim muzejima i institucijama u Zagrebu postoji ona kritična masa fundusa koja je dovoljno kvalitetna da taj muzej postane atraktivan publici- upućuje Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO.

Osim u edukativne i istraživačke svrhe muzej će služiti i za odavanje bogatoj kulturnoj povijesti Hrvatske.

– Naša kazališna i glazbena baština izuzetno je velika, a nismo joj dosad na pravi čin iskazivali poštovanje niti ju očuvali onako kako bi trebali. Mnoge zemlje s manjom baštinom to su napravile. Krajnje je vrijeme- objašnjava Gašparović.

Baletni umjetnik Jelko Yuresha ponosan je što je upravo njegova donacija potaknula stvaranje još jednog zagrebačkog muzeja.

– Nigdje nisam vidio grad koji ima toliko muzeja kao Zagreb. Moram reći da je jako važno da neki grad ima mnogo muzeja jer to privlači posjetitelje i turiste, osim toga Zagreb tim kulturnim donacijama postaje još bogatijim gradom- rekao je baletni umjetnik Jelko Yuresha.

Sigurni smo kako će ovakav muzej biti pun pogodak, te s nestrpljenjem očekujemo otvorenje istog.