Ministarstvo zdravstva o nestašici lijekova

Ministarstvo zdravstva je u kontinuiranom kontaktu s bolnicama i veledrogerijama, kao i s Ministarstvom financija, te neće doći ni do kakve nestašice lijekova, a sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje

Višegodišnje dugovanje bolnica za lijekove trajni je problem koji se prenosio iz godine u godinu, a ova ga je Vlada naslijedila.

Ministarstvo zdravstva svjesno je težine ovog problema te na njegovom rješavanju intenzivno radi u suradnji s veledrogerijama, s kojima je dosad održano više sastanaka.

Također se ulažu zajednički napori ministarstava zdravstva i financija, te je prošle godine problem bio riješen smanjenjem ukupnog duga u zdravstvu, tako što je Ministarstvo financija dodatno uplatilo 1,267 milijardi kuna po osnovi zakonske obveze države. Naime, sukladno odredbama članaka 72. i 82. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, Republika Hrvatska je dužna podmiriti obaveze za troškove zdravstvene zaštite za pojedine kategorije osiguranika.

Ministarstvo zdravstva je u kontinuiranom kontaktu s bolnicama i veledrogerijama, kao i s Ministarstvom financija, te neće doći ni do kakve nestašice lijekova, a sigurnost pacijenata neće biti dovedena u pitanje.

Također, u sklopu širih aktivnosti koje poduzima na uspostavi financijski održivog zdravstvenog sustava, Ministarstvo zdravstva radi na dugoročnom rješavanju i ove problematike.

Press materijal