Stručna konferencija: Prema strategiji urbane sigurnosti Grada Zagreba

U Gradskoj skupštini grada Zagreba održala se jedna dugo očekivana stručna konferencija, a riječ je o urbanoj sigurnosti. Uz uvodnu riječ od zamjenika gradonačelnika Luke Korlaeta te predsjednika skupštine Joška Klisovića, održano je čak 6 panela. Zastupnik Gordan Bosanac objasnio nam je s kojom je točno namjerom organiziran ovaj događaj.

“Organizirali smo konferenciju vezanu uz strategiju urbane sigurnosti grada Zagreba, znači ideja je da u narednom periodu kroz jednu širu raspravu pričamo sa stručnjacima i građanima, što je potrebno da bi Zagreb bio siguran grad, s tim da je dobra vijest da Zagreb danas već je siguran grad čisto kad se gleda ova statistika o kriminalitetu u gradu, no ova strategija će sigurnost malo šire pogledati, mi bismo voljeli vidjeti je li Zagreb siguran grad ako su ljudi u njemu solidarni, isto tako možemo li energetski biti neovisniji, može li energetska sigurnost u gradu biti jača, i vidjeti kako se društvene skupine osjećaju u gradu Zagrebu. O tome će se danas raspravljati na šest panela, i to je jedan od prvih koraka ka tome da svi zajedno napravimo strategiju urbane sigurnosti grada Zagreba”, rekao je Gordan Bosanac, zastupnik u Skupštini grada Zagreba i predsjednik Matičnog odbora za sigurnost.

O ovoj strategiji urbane sigurnosti za razdoblje od 2024. do 2030. godine čuli smo i da nije namijenjena da ostane na birokratskoj razini visoke politike, već da se isprepleće u što većoj mjeri i s idejama samih građana.

“Nije ideja da se donesu neki glavni zaključci, nego je ideja da zapravo uključimo jednu stručnu i akademsku javnost, eminentne stručnjake iz grada Zagreba na svojim područjima koji imaju sasvim različite perspektive i tu smo zapravo posebnu pozornost obratili na raznolikost sudionika da nam daju svoje ideje i svoju viziju što oni misle da bi trebalo biti uključeno u jednu tako dugoročnu strategiju urbane sigurnosti i da daju svoje prijedloge kako oni misle da bismo se trebali pripremiti za te izazove”, objasnio je Andro Pavuna, pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu civilnu zaštitu i sigurnost.

Skup je posvećen prvenstveno nacrtu strategije urbane sigurnosti. S obzirom na to da se Zagreb smatra poprilično sigurnim gradom, što dokazuju i najnovije statistike, od dogradonačelnika saznajemo na čemu se još može raditi kako bi se sigurnost dodatno povećala.


“Ja mislim da najviše treba raditi na sustavu skloništa. Mi imamo gradsku mrežu skloništa, ali trebalo bi isto tako staviti u pogon i neka kućna skloništa, odnosno skloništa u zgradama, i da znamo gdje su, da se do njih može lako doći, da znamo protokole pristupa u skloništa u slučaju neke nezgode”, dodao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba.

S konferencije se da zaključiti da je grad ozbiljan po pitanju uvođenja novih programa i aktivnosti kako bi se građani osjećali sigurnije. Fokus je posebice na održivim izvorima energije, a osim toga, i na obrani od mogućeg terorizma te na razvoju društvene kohezije. Velike su to i važne domene, a nadamo se da će rezultati ovakvih skupova biti brzo vidljivi.