Milanović podijelio javnost: Gdje je mjesto ploči HOS-a? Glasujte u našoj anketi

Rekacije na Milanovićeve izjave dolaze iz svih braniteljskih udruga

Foto: Zagrebancija.com

Na obilježavanju 75. obljetnice proboja posljednjih logoraša iz logora Jasenovac, vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Milanović je upitan i za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena u Novsku, a vrući kesten Milanović je prokomentirao riječima: “To treba maknuti, baciti negdje. To nema veze s Domovinskim ratom. Onaj tko misli da se u Domovinskom ratu pod ‘ZDS’ borio samo za Hrvatsku mora znati da se borio i za NDH te pod potpuno krivim geslom.”

2017. godine ploča je, koja nosi imena poginulih pripadnika HOS-a, ali i pozdrav “Za dom spremni”, uklonjena iz Jasenovca i premještena u Novsku.

Rekacije na Milanovićeve izjave dolaze iz svih braniteljskih udruga.

Dok su pripadnici HOS-a krvarili na prvoj crti bojišnice braneći našu zemlju od velikosrpskog agresora, Zoran Milanović nije nikada osjetio potrebu da se odazove i sudjeluje u obrani Domovine, već je kukavički pobjegao od te časne dužnosti”– izjavila je HVIDRA.

Traže li to lažnim suzama, a sve nemoćno i pomirujuće je lažno i nedostojno hrvatske žrtve, milost od ubojica i njihovih nasljednika, koji su se prozvali antifašistima, od srpskih ubojica, koji su u dva pokušaja, 1945.godine i 1991.godine ubili stotine tisuća naše braće i sestara, prognali milijun Hrvata, pobili stotine svećenika i pokušali ubiti dušu našega naroda? Od takvih Hrvat ne traži milost, prema takvima Hrvat ne smije imati milosti. Tražite li milost suzana i jaucima, sramnim čuđenjem od ljudi i politika, koji vam pred očima progone više od dvadeset godina pobjedničku himnu Bojnu Čavoglave i brata nam dragovoljca Marka Perkovića Thompsona, svrstavajući se iza novoproglašenih osloboditelja koji su junaštvo naših suboraca gledali s nekoliko tisuća km udaljenosti, nećete ju dobiti. Tražeći takvu milost dobijate riječi koje smo jučer čuli iz Jasenovca. Ne može hrvatski narod uživati slobodu dostojnu čovjeka odričući se svoje povijesne težnje i prava na državnost, ne može uživati slobodu, ni Božju milost nitko tko ne drži do svojih umrlih, do svojih grobova, tko zataji povijesnog junaka Juru Francetića, a klanja se Miki Špiljku, komunističkim i srpskim ubojicama. Obogaljena Katedrala je upozorenje. Vrijeme je za hrabrost, vrijeme je za razum i vjeru, vrijeme je novoga HOS-a, političkog, a bude li trebalo i svakog drugog. Samo pobjednici pišu povijest i zaslužuju slavu. Junaci ne plaču, junaci pobjeđuju.”, priopćio je i Ante Đapić.

Povijest HOS-a

“Hrvatske obrambene snage (HOS) su službeno osnovane krajem lipnja 1991. od strane Dobroslava Parage, Ante Paradžika, Alije Šiljka i još nekih članova tadašnjeg vodstva HSP-a. Odmah je osnovan i Ratni stožer HOS-a, a Ante Paradžik je bio njegov prvi načelnik. 

Broj HOS-ovaca u Hrvatskoj se povećao na 6000 i borili su se na svim bojištima. Djelovali su poluneovisno u odnosu na regularne postrojbe Zbora narodne garde.  Jedinice HOS-a se osnivaju i u Dalmaciji.  Do listopada 1991. ta jedinica raste i dobiva status bojne. Prozvana je IX. bojna “Rafael vitez Boban”, dok je u obrani Gospića sudjelovala  sudjelovala je 19. bojna “Vitez Jure Francetić”. Upravo se zbog naziva ovih jedinica, po istaknutim članovima ustaškog pokreta i lome koplja oko HOS-a.

Tijekom čitavog postojanja HOS-a od 1991. do konačnog raspada HOS-a kao organizacije 1993., jedinice HOS-a su polako uklapane u sastav regularnih postrojbi država u kojima su djelovale, bilo Hrvatske vojske, bilo Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH. Neke su jedinice raspuštene i njihovo je ljudstvo uklopljeno u regularne postrojbe (poput većine jedinica HOS-a), dok su neke jedinice opstale, ali u sastavu drugih vojski. 

U samo par mjeseci 1991. godine poginulo je oko 700 pripadnika HOS-a, a čak je i Siniša Glavašević izjavio da bi Vukovar pao puno prije da nije bilo HOS-a.

Međutim, i tadašnji predsjednik i utemeljitelj Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman o HOS-u je svoj stav iznio kod Romana Bolkovića.

Koje je vaše mišljenje, je li pločama HOS-a i pozdravu Za dom spremni mjesto u hrvatskoj javnosti?

Je li Milanovićeva izjava o ploči HOS-a ispravna?

  • Ne (51%, 601 Glasova)
  • Da (49%, 586 Glasova)

Total Voters: 1.187

Loading ... Loading ...