Melanom se kod žena češće otkriva na potkoljenicama, a kod muškaraca na lijevoj ruci

Godišnje od raka kože u Europi oboli više od 3 i pol milijuna što uključuje i nemelanomske tumore i melanom, a 22 tisuće ih umire od melanoma

Foto: Sarah Srdar Žiljak

Rak kože izlječiv je ako se otkrije na vrijeme. Zbog toga je važno pratiti promjene na koži jer svaka od njih potencijalno je opasna. Melanom se kod žena najčešće pojavljuje na potkoljenicama jer najlonke imaju zaštitini faktor 3, dok je kod muškaraca češći na torzu ili lijevoj ruci koja je u vožnji automobilom izloženija sunčevim zrakama.

– Godišnje od raka kože u Europi oboli više od 3 i pol milijuna što uključuje i nemelanomske tumore i melanom, a 22 tisuće ih umire od melanoma – ističe pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

Zbog tih podataka, institucije, udruge, ali i gradovi organiziraju javno-zdravstvene akcije u sklopu kojih se građani mogu besplatno pregledati i informirati o zaštiti od sunca. Jedna od njih je i Euromelanoma day čija stranica nudi sve informacije – od toga kada se i gdje održavaju akcije, do toga da saznate tko j eu opasnosti, koji je vaš tip kože, te kako i gdje tražite eventualna oštećenja kože.