Položeni vijenci povodom Dana branitelja Grada Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici branitelja položili su vijence na Oltaru domovine i groblju Mirogoj, te istaknuli važnost skrbi o braniteljima

U povodu obilježavanja Dana branitelja Grada Zagreba, predstavnici hrvatskih branitelja i zagrebački gradonačelnik zajedno su položili vijence na Spomen obilježju oltar Domovine, te na groblju Mirogoj. Zagreb je prvi proglasio 30.svibnja danom branitelja nakon što je ukinut Dan državnosti koji se obilježavao toga datuma. U Domovinskom ratu poginulo je 1.200 Zagrepčana, a preživjeli branitelji zadovoljni su brigom koju im pruža grad.

– Mi moramo zahvaliti Gradu Zagrebu. Da je Ministarstvo branitelja imalo osjećaja i skrbi prema hrvatskim braniteljima kao što je Zagreb imao prema svojima, šator u Savskoj se nikada nebi dogodio – navodi Ante Tandara, predsjednik HVIDRA-e Grada Zagreba.

Posebno je važna i zdravstvena skrb, te zapošljavanje i reintergracija branitelja u hrvatsko društvo.

– Prepoznali smo najveći problem branitelja, a to je činjenica da umiru u prosječnoj dobi od 51 godinu. Tu se moraju upaliti alarmi i potrebno je krenuti na sistematske preglede i poboljšati zdravstvenu skrb, a tu nam uvelike pomaže Grad Zagreb – ističe Tandara.