Meić: Bandić očito želi odraditi mandat do kraja

Jurica Meić

Autor: 7/7/2010 11:29

Sjednicu Odbora za kontrolu koja je održana danas ujutro obilježilo je mnogo mirnije ponašanje pročelnika Gradskog ureda za financije Slavka Kojića. Nije bilo incidenta kao prošli put, kad je predsjednik Odbora Josip Kregar Kojića umalo izbacio sa sjednice.

Kojić je rekao kako neto smanjenje proračuna iznosi 900 milijuna kuna, iako sam proračun smanjen za 405 milijuna. Naime, u sadašnji je proračun uračunat minus od 495 milijuna kuna od prošle godine.

Riječ je o komunalnim radovima koji su napravljeni prošle godine, a nisu naplaćeni. No prošle godine je takvih radova napravljeno u vrijednosti 800 milijuna kuna. Kojić nije objasnio zašto je u rebalans uključeno samo 495 milijuna kuna i što se dogodilo s preostalih 300 milijuna kuna duga.

Rađenović: Prihodi će biti maksimalno 6,3 milijuna kuna

-.-Antonio Bronić/PIXSELL-.-Svi su se zastupnici komentirali smanjenja subvencije ZET-u za 95 milijuna kuna, jer naveden samo iznos smanjenja ali nije napisano kome će se taj novac uzeti. Zastupnici su se stoga pitali hoće li ZET smanjiti plaće zaposlenicima, hoće li početi naplaćivati prijevoz učenicima, studentima, umirovljenicima i drugim skupinama stanovništva koji ga ne plaćaju.

SDP-ovac Igor Rađenović je rekao da bi gradski proračun trebao biti 6,3 milijardi kuna, a ne 6,9 milijardi kao što je rekao gradonačelnik Milan Bandić. S Rađenovićevom su se tvrdnjom složili svi zastupnici.

Njegov stranački kolega Tomislav Saucha požalio se na dokument rebalansa koji je vrlo štur te upitao Kojića kako da bez preciznih podataka zastupnici predlože neke amandmane.

Mađerić: Rebalans nije antirecesijski

Margareta Mađerić iz HDZ-a je rekla kako rebalans nema antirecesijska obilježja te da je prilikom donošenja proračun bio loš. Dodala je kako je protiv toga da se toliki novac oduzima mjesnoj samoupravi jer ona održava najizravniji kontakt s građanima.

-.-Boris Scitar/ PIXSELL-.-Na nju se nadovezao HSS-ovac Stjepan Horvat koji je rekao da mjesna samouprava vjerojatno neće dobiti ništa budući da će javni natječaji za male komunalne akcije biti gotovi u jesen kada je građevinska sezona pri kraju.

Meić: Bandić ne mijenja način upravljanja

Jurica Meić iz SDP-a zadovoljan je činjenicom da je Bandić prokazao želju za smamnjivanjem proračuna i dodao da se iz toga može iščitati da namjerava odraditi mandat do kraja.

– No iz rebalansa se vidi kako gradonačelnik nije promijenio svoj način upravljanja – zaključio je Meić.

HNS-ovka Alenka Košiša Čičin-Šain je pitala zašto se troši pet milijuna kuna za popravljanje fasade kulturnog centra u Dubravi kada taj prostor nije završen te nije predan na upotrebu

-.-Marko Lukunić/ Pixsell-.-Predsjednik Odbora Josip Kregar pozvao je zastupnike da što aktivniji prilikom donošenja rebalansa proračuna jer kako kaže donošenje proračuna je najvažnija točka kojom se može baviti Gradska skupština.

Kregar: Zastupnici moraju biti kritični

– Ne smijemo izbjegavati raspravu i postavljanje teških pitanja – kazao je Kregar.

On je dodao da mu se ne sviđa činjenica da u Gradu izglasani proračun ne shvaćaju ozbiljno te ga prilagođavaju trenutnim političkim potrebama.