Mediji vam nisu neprijatelji, surađujte s njima

Autor: Kristina Križić 3/23/2012 14:34

Vjerojatno ste se često pitali tko su socijalni radnici i kome se obraćaju? Upravo ovim pitanjem bavili su se stručnjaci iz brojnih područja povodom Akcijskog tjedna socijalnog rada. Što i kako socijalni radnici govore u javnosti, koje poruke prenose, tko sluša i kako reagira na te poruke – pitanja su kojima su se bavili ljudi iz strukovne, akademske, novinarske i stručne perspektive.

Zoran Šućur, predstojnik Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je da slika koju javnost i mediji stječu o djelatnosti socijalnog rada i njenim stručnjacima može utjecati i na korištenje usluga socijalnog rada.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-

– Potreban je proaktivan stav prema medijima, a zadatak je onih koji obrazuju socijalne radnike da ih opskrbe znanjima i vještinama koje su potrebne na putu promocije medijske struke – zaključio je Šućur.

Nedjeljko Marković, predsjednik udruge Pragma, upozorio je da mediji nerijetko smatraju kako socijalni radnici nekvalitetno komuniciranju s vanjskim svijetom, a s druge strane i socijalni radnici su sumnjičavi prema novinarima.

– Zanimljivo je kako su socijalne teme zastupljenije u lokalnim medijima, što je rezultat podudarnosti poslovnih ciljeva lokalnih medija s jedne strane i potrebe socijalnog rada da u lokalnoj zajednici bude prepoznat kao kvalitetan pružatelj javnih usluga s druge strane – objasnio je Marković.

”Često se o određenoj problematici piše neposredno nakon što se dogodi nešto loše”

Drenislav Žekić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske udruge za odnose s javnoću, poručio je svima koji se bave socijalnim radom, ali i drugim profesijama koje nisu tako često zastupljene u medijima:

– Pokušajte s dobrom pričom, jer PR nije ono što o vama pišu mediji, već ono što radite. Pritom je važno ne zaboraviti kako mediji nisu neprijatelj – rekao je Žekić.

Novinarka Vjesnika, Nataša Gajski Kovačić primila je Godišnju nagradu za promicanje vrijednosti socijalnog rada u tiskanim medijima. Gajski Kovačić je ukazala kako se o socijalnim temama više piše u negativnom kontekstu.

– Često se o određenoj problematici piše neposredno nakon što se dogodi nešto loše, primjerice obiteljsko nasilje, vršnjačko nasilje, suicid. Često se pritom putem medija traži krivac, a ne nude se načini rješavanja problema – izjavila je nagrađena novinarka.

Nataša Koražija, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor je na primjeru dotičnog grada objasnila ulogu svih važnih sudionika u zajednici: udruge, javne i državne institucije, jedinice lokalne i područne samouprave, ali i vjerske zajednice i poslodavci.

Svi su se jednoglasno složili kako socijalni rad kao profesija treba bolje raditi na komunikaciji s medijima kako oni ne bi prenosili samo negativne ili senzacionalističke vijesti, već i one dobre koje pokazuju kako se problemi ipak mogu riješiti.